All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Cereals and their processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922011" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922011 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://agral.cz/potravinarska-revue/" target="_blank" >http://agral.cz/potravinarska-revue/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Obiloviny a jejich zpracování

  • Original language description

    Diskuze o významu obilovin v lidské výživě trvá již několik desetiletí. Dnes máme nadbytek energeticky vydatných potravin a denní energetický výdej ve formě fyzické práce se redukoval na minimum. Standardní cereální výrobky mají tedy vysoký glykemický index (GI) a historická výhoda obilovin se stala nevýhodou. V nabídce těchto potravin, resp. již v mlýnské a pekárenské technologii, se začíná uplatňovat nový pohled na obiloviny a nové postupy jejich efektivního využití. Důraz je kladen na vlákninu, v případě obilovin na beta-glukany a arabinoxylany, obsažené v obalových vrstvách zrna. Výrobu tradiční celozrnné mouky vlákninu lze technologicky pozměnit na jemně mletý typ, kdy i části obalových vrstev mají podobnou granulaci jako části endospermu. Další možnosti přinášejí fermentační technologie a návrat k delším dobám zrání těst a dokynutí vytvarovaných těstových kusů. Těmito postupy lze jednak snížit energetický obsah klasických pekařských výrobků a posílit zdravotní benefity, stejně jako tyto výrobky z celozrnných mouk pro spotřebitele významně zatraktivnit ve smyslu senzorických vlastností.

  • Czech name

    Obiloviny a jejich zpracování

  • Czech description

    Diskuze o významu obilovin v lidské výživě trvá již několik desetiletí. Dnes máme nadbytek energeticky vydatných potravin a denní energetický výdej ve formě fyzické práce se redukoval na minimum. Standardní cereální výrobky mají tedy vysoký glykemický index (GI) a historická výhoda obilovin se stala nevýhodou. V nabídce těchto potravin, resp. již v mlýnské a pekárenské technologii, se začíná uplatňovat nový pohled na obiloviny a nové postupy jejich efektivního využití. Důraz je kladen na vlákninu, v případě obilovin na beta-glukany a arabinoxylany, obsažené v obalových vrstvách zrna. Výrobu tradiční celozrnné mouky vlákninu lze technologicky pozměnit na jemně mletý typ, kdy i části obalových vrstev mají podobnou granulaci jako části endospermu. Další možnosti přinášejí fermentační technologie a návrat k delším dobám zrání těst a dokynutí vytvarovaných těstových kusů. Těmito postupy lze jednak snížit energetický obsah klasických pekařských výrobků a posílit zdravotní benefity, stejně jako tyto výrobky z celozrnných mouk pro spotřebitele významně zatraktivnit ve smyslu senzorických vlastností.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Potravinářská revue

  • ISSN

    1801-9102

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    5

  • Issue of the periodical within the volume

    květen

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    23-25

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database