Nutritive evaluation of wheat and products produced in conventional and ecological farming
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43888193" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43888193 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenice a výrobků z nich
Original language description
Cílem práce bylo stanovení základních nutrientů, vybraných vitaminů a antioxidační aktivity u 5 druhů pšenice pěstované v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství na třech lokalitách a ve dvou letech. Vedle zrna byla hodnocena i mouka z pšenicešpaldy Ceralio a pšenice seté Bohemia a modelové pečivo připravené z nich. Způsob pěstování má vliv jen na obsah bílkovin, který byl u zrna v letech 2011 a 2012 v průměru vyšší o 14 a 8% resp. u konvenčního způsobu pěstování. Vyšší obsah bílkovin byl zjištěn i u mouky a pečiva. Obsahy vitaminů se liší u jednotlivých variant pěstování jen málo, mírně vyšší hodnoty obsahu vitaminů B1, B6, E a antioxidační aktivity byly nalezeny u konvenční varianty pěstování. Pekařské charakteristiky a nutriční a senzorické hodnocení modelového pečiva nevykazuje významné rozdíly v závislosti na způsobu pěstování.
Czech name
Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenice a výrobků z nich
Czech description
Cílem práce bylo stanovení základních nutrientů, vybraných vitaminů a antioxidační aktivity u 5 druhů pšenice pěstované v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství na třech lokalitách a ve dvou letech. Vedle zrna byla hodnocena i mouka z pšenicešpaldy Ceralio a pšenice seté Bohemia a modelové pečivo připravené z nich. Způsob pěstování má vliv jen na obsah bílkovin, který byl u zrna v letech 2011 a 2012 v průměru vyšší o 14 a 8% resp. u konvenčního způsobu pěstování. Vyšší obsah bílkovin byl zjištěn i u mouky a pečiva. Obsahy vitaminů se liší u jednotlivých variant pěstování jen málo, mírně vyšší hodnoty obsahu vitaminů B1, B6, E a antioxidační aktivity byly nalezeny u konvenční varianty pěstování. Pekařské charakteristiky a nutriční a senzorické hodnocení modelového pečiva nevykazuje významné rozdíly v závislosti na způsobu pěstování.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Safety of cereals bioproducts in light of occurence of Alternaria and Fusarium mycotoxins.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
62
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
509-512
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—