Legumes in human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000705" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000705 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Luštěniny v lidské výživě
Original language description
Luštěniny jsou velice hodnotnou potravinou, ale jejich spotřeba v ČR je nízká (dlouhodobě se pohybuje kolem 2,5 kg/obyvatele/rok) a bylo by žádoucí ji zvýšit. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin (20-25 %, sója až 40 %), které sice nejsou plnohodnotné, ale jejich výživová hodnota je vyšší než bílkovin z obilovin. Obsah tuku je nízký (1-3 %). Sacharidy jsou tvořeny převážně škrobem, ale ve větším množství (až 10 %) jsou přítomny nestravitelné oligosacharidy (?-galaktosidy), které způsobují trávicí problémy po konzumaci luštěnin. Luštěniny obsahují také nezanedbatelné množství vitaminů skupiny B a minerálních látek. Předností luštěnin je i nízký glykemický index. Trávicí problémy jsou hlavním důvodem nízké spotřeby luštěnin. Dalšími důvody jsou neoblíbenost luštěninových pokrmů z důvodů senzorických a jejich delší příprava. Obsah nestravitelných sacharidů je možné velmi účinně snížit klíčením. Naklíčené luštěniny lze s výhodou použít jako jednu ze složek receptury různých pokrmů. Budou prezentovány některé pokrmy připravené z naklíčených luštěnin, včetně jejich senzorického hodnocení.
Czech name
Luštěniny v lidské výživě
Czech description
Luštěniny jsou velice hodnotnou potravinou, ale jejich spotřeba v ČR je nízká (dlouhodobě se pohybuje kolem 2,5 kg/obyvatele/rok) a bylo by žádoucí ji zvýšit. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin (20-25 %, sója až 40 %), které sice nejsou plnohodnotné, ale jejich výživová hodnota je vyšší než bílkovin z obilovin. Obsah tuku je nízký (1-3 %). Sacharidy jsou tvořeny převážně škrobem, ale ve větším množství (až 10 %) jsou přítomny nestravitelné oligosacharidy (?-galaktosidy), které způsobují trávicí problémy po konzumaci luštěnin. Luštěniny obsahují také nezanedbatelné množství vitaminů skupiny B a minerálních látek. Předností luštěnin je i nízký glykemický index. Trávicí problémy jsou hlavním důvodem nízké spotřeby luštěnin. Dalšími důvody jsou neoblíbenost luštěninových pokrmů z důvodů senzorických a jejich delší příprava. Obsah nestravitelných sacharidů je možné velmi účinně snížit klíčením. Naklíčené luštěniny lze s výhodou použít jako jednu ze složek receptury různých pokrmů. Budou prezentovány některé pokrmy připravené z naklíčených luštěnin, včetně jejich senzorického hodnocení.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
SBORNÍK XLIII. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
13-16
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně - Agronomická fakulta
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2017
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—