All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Legumes in human nutrition

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F17%3A00000705" target="_blank" >RIV/00027022:_____/17:00000705 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Luštěniny v lidské výživě

  • Original language description

    Luštěniny jsou velice hodnotnou potravinou, ale jejich spotřeba v ČR je nízká (dlouhodobě se pohybuje kolem 2,5 kg/obyvatele/rok) a bylo by žádoucí ji zvýšit. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin (20-25 %, sója až 40 %), které sice nejsou plnohodnotné, ale jejich výživová hodnota je vyšší než bílkovin z obilovin. Obsah tuku je nízký (1-3 %). Sacharidy jsou tvořeny převážně škrobem, ale ve větším množství (až 10 %) jsou přítomny nestravitelné oligosacharidy (?-galaktosidy), které způsobují trávicí problémy po konzumaci luštěnin. Luštěniny obsahují také nezanedbatelné množství vitaminů skupiny B a minerálních látek. Předností luštěnin je i nízký glykemický index. Trávicí problémy jsou hlavním důvodem nízké spotřeby luštěnin. Dalšími důvody jsou neoblíbenost luštěninových pokrmů z důvodů senzorických a jejich delší příprava. Obsah nestravitelných sacharidů je možné velmi účinně snížit klíčením. Naklíčené luštěniny lze s výhodou použít jako jednu ze složek receptury různých pokrmů. Budou prezentovány některé pokrmy připravené z naklíčených luštěnin, včetně jejich senzorického hodnocení.

  • Czech name

    Luštěniny v lidské výživě

  • Czech description

    Luštěniny jsou velice hodnotnou potravinou, ale jejich spotřeba v ČR je nízká (dlouhodobě se pohybuje kolem 2,5 kg/obyvatele/rok) a bylo by žádoucí ji zvýšit. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin (20-25 %, sója až 40 %), které sice nejsou plnohodnotné, ale jejich výživová hodnota je vyšší než bílkovin z obilovin. Obsah tuku je nízký (1-3 %). Sacharidy jsou tvořeny převážně škrobem, ale ve větším množství (až 10 %) jsou přítomny nestravitelné oligosacharidy (?-galaktosidy), které způsobují trávicí problémy po konzumaci luštěnin. Luštěniny obsahují také nezanedbatelné množství vitaminů skupiny B a minerálních látek. Předností luštěnin je i nízký glykemický index. Trávicí problémy jsou hlavním důvodem nízké spotřeby luštěnin. Dalšími důvody jsou neoblíbenost luštěninových pokrmů z důvodů senzorických a jejich delší příprava. Obsah nestravitelných sacharidů je možné velmi účinně snížit klíčením. Naklíčené luštěniny lze s výhodou použít jako jednu ze složek receptury různých pokrmů. Budou prezentovány některé pokrmy připravené z naklíčených luštěnin, včetně jejich senzorického hodnocení.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    SBORNÍK XLIII. KONFERENCE O JAKOSTI POTRAVIN A POTRAVINOVÝCH SUROVIN

  • ISBN

    978-80-7509-479-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    13-16

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně - Agronomická fakulta

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2017

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article