Food fortification by health-promoting substances
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000016" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000016 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.uroda.cz/casopis/12-2018/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/casopis/12-2018/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Fortifikace potravin zdravotně prospěšnými látkami
Original language description
Cílem této práce bylo fortifikovat nejvíce běžně konzumovaný chléb látkami, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. U čtyřech pekařských výrobků byl sledován vliv přídavků mletých cibulových slupek, vodného extraktu cibulových slupek, pohankové natě a chlorelly na jejich antioxidační aktivitu, obsah celkových polyfenolů a organoleptické vlastnosti. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a FRAP a celkové polyfenoly spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Ze senzorických deskriptorů byly hodnoceny vzhled, barva, vůně, pórovitost a pružnost střídy, flavour, intenzita pachuti, textura a celkový dojem. Nejvyšší antioxidační aktivita stanovená oběma metodami a nejvyšší obsah celkových polyfenolů byly naměřeny ve vzorku chleba s přídavkem sušených cibulových slupek se zachováním velmi dobré senzorické jakosti.
Czech name
Fortifikace potravin zdravotně prospěšnými látkami
Czech description
Cílem této práce bylo fortifikovat nejvíce běžně konzumovaný chléb látkami, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. U čtyřech pekařských výrobků byl sledován vliv přídavků mletých cibulových slupek, vodného extraktu cibulových slupek, pohankové natě a chlorelly na jejich antioxidační aktivitu, obsah celkových polyfenolů a organoleptické vlastnosti. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a FRAP a celkové polyfenoly spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Ze senzorických deskriptorů byly hodnoceny vzhled, barva, vůně, pórovitost a pružnost střídy, flavour, intenzita pachuti, textura a celkový dojem. Nejvyšší antioxidační aktivita stanovená oběma metodami a nejvyšší obsah celkových polyfenolů byly naměřeny ve vzorku chleba s přídavkem sušených cibulových slupek se zachováním velmi dobré senzorické jakosti.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
465-468
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—