All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food fortification by health-promoting substances

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000016" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000016 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.uroda.cz/casopis/12-2018/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/casopis/12-2018/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Fortifikace potravin zdravotně prospěšnými látkami

  • Original language description

    Cílem této práce bylo fortifikovat nejvíce běžně konzumovaný chléb látkami, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. U čtyřech pekařských výrobků byl sledován vliv přídavků mletých cibulových slupek, vodného extraktu cibulových slupek, pohankové natě a chlorelly na jejich antioxidační aktivitu, obsah celkových polyfenolů a organoleptické vlastnosti. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a FRAP a celkové polyfenoly spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Ze senzorických deskriptorů byly hodnoceny vzhled, barva, vůně, pórovitost a pružnost střídy, flavour, intenzita pachuti, textura a celkový dojem. Nejvyšší antioxidační aktivita stanovená oběma metodami a nejvyšší obsah celkových polyfenolů byly naměřeny ve vzorku chleba s přídavkem sušených cibulových slupek se zachováním velmi dobré senzorické jakosti.

  • Czech name

    Fortifikace potravin zdravotně prospěšnými látkami

  • Czech description

    Cílem této práce bylo fortifikovat nejvíce běžně konzumovaný chléb látkami, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. U čtyřech pekařských výrobků byl sledován vliv přídavků mletých cibulových slupek, vodného extraktu cibulových slupek, pohankové natě a chlorelly na jejich antioxidační aktivitu, obsah celkových polyfenolů a organoleptické vlastnosti. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a FRAP a celkové polyfenoly spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Ze senzorických deskriptorů byly hodnoceny vzhled, barva, vůně, pórovitost a pružnost střídy, flavour, intenzita pachuti, textura a celkový dojem. Nejvyšší antioxidační aktivita stanovená oběma metodami a nejvyšší obsah celkových polyfenolů byly naměřeny ve vzorku chleba s přídavkem sušených cibulových slupek se zachováním velmi dobré senzorické jakosti.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    66

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    465-468

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database