All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Germinated legumes and their culinary processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000028" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000028 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Naklíčené luštěniny a jejich kulinární úpravy

  • Original language description

    Klíčení luštěnin může být prostředkem jak zvýšit konzumaci luštěnin. Tohoto cíle lze dosáhnout především tak, že se s tímto zdrojem potravin seznámí konzumenti (zejména děti) v domácím prostředí. Klíčením dochází k odstraňování nestravitelných oligosacharidů, které způsobují trávicí potíže konzumentů, což bývá hlavní příčinou neobliby luštěnin v našem jídelníčku. Přitom luštěniny jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných ve vodě: vitaminu B1 (thiaminu), B2 (riboflavinu), B3 (niacinu), B6 (pyridoxalu, pyridoxolu, pyridoxaminu) a B9 (kyseliny listové). Jsou rovněž zdrojem minerálních látek: vápníku, fosforu, draslíku, sodíku, hořčíku, železa, mědi, kobaltu, síry, zinku a fluoru. Práce uvádí způsoby klíčení, hmotnost naklíčených semen a různé způsoby jejich dalšího zpracování včetně dob varu různých druhů. Přílohou práce jsou receptury pokrmů z klíčených luštěnin.

  • Czech name

    Naklíčené luštěniny a jejich kulinární úpravy

  • Czech description

    Klíčení luštěnin může být prostředkem jak zvýšit konzumaci luštěnin. Tohoto cíle lze dosáhnout především tak, že se s tímto zdrojem potravin seznámí konzumenti (zejména děti) v domácím prostředí. Klíčením dochází k odstraňování nestravitelných oligosacharidů, které způsobují trávicí potíže konzumentů, což bývá hlavní příčinou neobliby luštěnin v našem jídelníčku. Přitom luštěniny jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných ve vodě: vitaminu B1 (thiaminu), B2 (riboflavinu), B3 (niacinu), B6 (pyridoxalu, pyridoxolu, pyridoxaminu) a B9 (kyseliny listové). Jsou rovněž zdrojem minerálních látek: vápníku, fosforu, draslíku, sodíku, hořčíku, železa, mědi, kobaltu, síry, zinku a fluoru. Práce uvádí způsoby klíčení, hmotnost naklíčených semen a různé způsoby jejich dalšího zpracování včetně dob varu různých druhů. Přílohou práce jsou receptury pokrmů z klíčených luštěnin.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    22

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    132-133

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database