Germinated legumes and their culinary processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000028" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000028 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Naklíčené luštěniny a jejich kulinární úpravy
Original language description
Klíčení luštěnin může být prostředkem jak zvýšit konzumaci luštěnin. Tohoto cíle lze dosáhnout především tak, že se s tímto zdrojem potravin seznámí konzumenti (zejména děti) v domácím prostředí. Klíčením dochází k odstraňování nestravitelných oligosacharidů, které způsobují trávicí potíže konzumentů, což bývá hlavní příčinou neobliby luštěnin v našem jídelníčku. Přitom luštěniny jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných ve vodě: vitaminu B1 (thiaminu), B2 (riboflavinu), B3 (niacinu), B6 (pyridoxalu, pyridoxolu, pyridoxaminu) a B9 (kyseliny listové). Jsou rovněž zdrojem minerálních látek: vápníku, fosforu, draslíku, sodíku, hořčíku, železa, mědi, kobaltu, síry, zinku a fluoru. Práce uvádí způsoby klíčení, hmotnost naklíčených semen a různé způsoby jejich dalšího zpracování včetně dob varu různých druhů. Přílohou práce jsou receptury pokrmů z klíčených luštěnin.
Czech name
Naklíčené luštěniny a jejich kulinární úpravy
Czech description
Klíčení luštěnin může být prostředkem jak zvýšit konzumaci luštěnin. Tohoto cíle lze dosáhnout především tak, že se s tímto zdrojem potravin seznámí konzumenti (zejména děti) v domácím prostředí. Klíčením dochází k odstraňování nestravitelných oligosacharidů, které způsobují trávicí potíže konzumentů, což bývá hlavní příčinou neobliby luštěnin v našem jídelníčku. Přitom luštěniny jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných ve vodě: vitaminu B1 (thiaminu), B2 (riboflavinu), B3 (niacinu), B6 (pyridoxalu, pyridoxolu, pyridoxaminu) a B9 (kyseliny listové). Jsou rovněž zdrojem minerálních látek: vápníku, fosforu, draslíku, sodíku, hořčíku, železa, mědi, kobaltu, síry, zinku a fluoru. Práce uvádí způsoby klíčení, hmotnost naklíčených semen a různé způsoby jejich dalšího zpracování včetně dob varu různých druhů. Přílohou práce jsou receptury pokrmů z klíčených luštěnin.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: The development of novel crops to produce of food products with higher nutritional value</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
132-133
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—