All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Proven technology for the production of fruit ingredients for yogurt with the addition of herbs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000036" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000036 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ověřená technologie výroby ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin

  • Original language description

    Technologie pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylinek je založena na přídavku homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány s malým množstvím vody, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími surovinami pro výrobu jsou ovocné složky, cukr, škrob nebo další zahušťovadla a kyselina citronová. Výsledný ochucený jogurt, jiné mléčné výrobky nebo jiné i fermentované výrobky z rostlinných surovin jako alternativy mléčných výrobků jsou obohaceny o řadu aromatických látek, látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové a dalších bioaktivních sloučenin.

  • Czech name

    Ověřená technologie výroby ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin

  • Czech description

    Technologie pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylinek je založena na přídavku homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány s malým množstvím vody, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími surovinami pro výrobu jsou ovocné složky, cukr, škrob nebo další zahušťovadla a kyselina citronová. Výsledný ochucený jogurt, jiné mléčné výrobky nebo jiné i fermentované výrobky z rostlinných surovin jako alternativy mléčných výrobků jsou obohaceny o řadu aromatických látek, látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové a dalších bioaktivních sloučenin.

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: New technologies of the gaining of bioactive compounds from medicinal and aromatic plants as a sources of active substances of botanical pesticides and food supplements.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    OT- OVODOJOG2018

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Základní suroviny představuje tepelně ošetřený ovocný protlak a kusové ovoce. Základ pro přípravu ovocných složek do jogurtů je tvořen škrobem nebo jiným stabilizátorem, který se navaří v kotli a poté se přidá ovocná surovina. Zahřeje se na teplotu cca 80°C a následně se osladí přírodními sladidly. Nakonec se nadávkuje kyselina citronová, homogenát a případná barviva nebo aromata. Po rozpuštění cukru a opětovném zahřátí se horká směs plní do sklenic (horký rozliv). Pokud místo homogenátu bylin použijeme šťávu z bylin nebo tinkturu (lihový extrakt), dávkuje se do směsi na konci tepelného zpracování, aby nedošlo ke ztrátám aromatických látek.

  • Economical parameters

    Získané zkušenosti, receptury a postupy využije výrobce Ing. Pavel Cvrček s.r.o. pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylin. Podkladem pro přípravu této technologie byly experimentální práce provedené v rámci řešení projektu QJ1510160. Ekonomické parametry výsledku bude možno vyhodnotit, jakmile firma zaveden technologii do výroby. Lze očekávat zvýšení tržeb firmy a souvisícího zisku.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027022

  • Owner name

    VÚPP, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Web page