Proven technology for the production of fruit ingredients for yogurt with the addition of herbs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000036" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000036 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověřená technologie výroby ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin
Original language description
Technologie pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylinek je založena na přídavku homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány s malým množstvím vody, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími surovinami pro výrobu jsou ovocné složky, cukr, škrob nebo další zahušťovadla a kyselina citronová. Výsledný ochucený jogurt, jiné mléčné výrobky nebo jiné i fermentované výrobky z rostlinných surovin jako alternativy mléčných výrobků jsou obohaceny o řadu aromatických látek, látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové a dalších bioaktivních sloučenin.
Czech name
Ověřená technologie výroby ovocné složky do jogurtu s přídavkem bylin
Czech description
Technologie pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylinek je založena na přídavku homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány s malým množstvím vody, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími surovinami pro výrobu jsou ovocné složky, cukr, škrob nebo další zahušťovadla a kyselina citronová. Výsledný ochucený jogurt, jiné mléčné výrobky nebo jiné i fermentované výrobky z rostlinných surovin jako alternativy mléčných výrobků jsou obohaceny o řadu aromatických látek, látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové a dalších bioaktivních sloučenin.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: New technologies of the gaining of bioactive compounds from medicinal and aromatic plants as a sources of active substances of botanical pesticides and food supplements.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
OT- OVODOJOG2018
Numerical identification
—
Technical parameters
Základní suroviny představuje tepelně ošetřený ovocný protlak a kusové ovoce. Základ pro přípravu ovocných složek do jogurtů je tvořen škrobem nebo jiným stabilizátorem, který se navaří v kotli a poté se přidá ovocná surovina. Zahřeje se na teplotu cca 80°C a následně se osladí přírodními sladidly. Nakonec se nadávkuje kyselina citronová, homogenát a případná barviva nebo aromata. Po rozpuštění cukru a opětovném zahřátí se horká směs plní do sklenic (horký rozliv). Pokud místo homogenátu bylin použijeme šťávu z bylin nebo tinkturu (lihový extrakt), dávkuje se do směsi na konci tepelného zpracování, aby nedošlo ke ztrátám aromatických látek.
Economical parameters
Získané zkušenosti, receptury a postupy využije výrobce Ing. Pavel Cvrček s.r.o. pro výrobu ovocných složek do jogurtu s přídavkem bylin. Podkladem pro přípravu této technologie byly experimentální práce provedené v rámci řešení projektu QJ1510160. Ekonomické parametry výsledku bude možno vyhodnotit, jakmile firma zaveden technologii do výroby. Lze očekávat zvýšení tržeb firmy a souvisícího zisku.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
VÚPP, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—