Fruit and vegetable spreads with herbs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000054" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000054 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ovocné a zeleninové pomazánky s bylinami
Original language description
Funkční vzorek ovocných a ovocno-zeleninových/zeleninovo-ovocných pomazánek byl připraven s přídavkem homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími složkami pomazánek je ovocná a zeleninová složka, cukr, pektin a kyselina citronová. Výsledné ovocno-zeleninové pomazánky jsou obohacené o řadu látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové.
Czech name
Ovocné a zeleninové pomazánky s bylinami
Czech description
Funkční vzorek ovocných a ovocno-zeleninových/zeleninovo-ovocných pomazánek byl připraven s přídavkem homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími složkami pomazánek je ovocná a zeleninová složka, cukr, pektin a kyselina citronová. Výsledné ovocno-zeleninové pomazánky jsou obohacené o řadu látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: New technologies of the gaining of bioactive compounds from medicinal and aromatic plants as a sources of active substances of botanical pesticides and food supplements.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
FV-1-OVOZEL-QJ1510160
Numerical identification
—
Technical parameters
Běžně užívané byliny typu máty, tymiánu, fenyklu a levandule se používají do potravin především v sušeném stavu, v čerstvém stavu jsou méně údržné a slouží většinou jako dekorace pokrmu určeného na okamžitou spotřebu. Homogenáty bylin ošetřené vysokým tlakem umožňují využít funkční i chuťový potenciál čerstvých bylin i do výrobků typu ovocných pomazánek, džemů, marmelád a želé. Na přípravu ovocno-zeleninových pomazánek byly využity vedle běžných surovin i dýně, sladké brambory nebo červená řepa jako ekonomicky méně náročné suroviny, které však obsahují nutričně cenné látky.
Economical parameters
Funkční vzorek nebyl dosud zaveden do praxe. Lze odhadnout, že jeho zavedením se zvýší obrat určité firmy o 5%.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—