All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fruit and vegetable spreads with herbs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000054" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000054 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ovocné a zeleninové pomazánky s bylinami

  • Original language description

    Funkční vzorek ovocných a ovocno-zeleninových/zeleninovo-ovocných pomazánek byl připraven s přídavkem homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími složkami pomazánek je ovocná a zeleninová složka, cukr, pektin a kyselina citronová. Výsledné ovocno-zeleninové pomazánky jsou obohacené o řadu látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové.

  • Czech name

    Ovocné a zeleninové pomazánky s bylinami

  • Czech description

    Funkční vzorek ovocných a ovocno-zeleninových/zeleninovo-ovocných pomazánek byl připraven s přídavkem homogenátů bylin. Byliny byly v syrovém stavu homogenizovány, upraveny přídavkem kyseliny askorbové a ošetřeny vysokým tlakem. Dalšími složkami pomazánek je ovocná a zeleninová složka, cukr, pektin a kyselina citronová. Výsledné ovocno-zeleninové pomazánky jsou obohacené o řadu látek s antioxidačním působením včetně kyseliny askorbové.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: New technologies of the gaining of bioactive compounds from medicinal and aromatic plants as a sources of active substances of botanical pesticides and food supplements.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    FV-1-OVOZEL-QJ1510160

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Běžně užívané byliny typu máty, tymiánu, fenyklu a levandule se používají do potravin především v sušeném stavu, v čerstvém stavu jsou méně údržné a slouží většinou jako dekorace pokrmu určeného na okamžitou spotřebu. Homogenáty bylin ošetřené vysokým tlakem umožňují využít funkční i chuťový potenciál čerstvých bylin i do výrobků typu ovocných pomazánek, džemů, marmelád a želé. Na přípravu ovocno-zeleninových pomazánek byly využity vedle běžných surovin i dýně, sladké brambory nebo červená řepa jako ekonomicky méně náročné suroviny, které však obsahují nutričně cenné látky.

  • Economical parameters

    Funkční vzorek nebyl dosud zaveden do praxe. Lze odhadnout, že jeho zavedením se zvýší obrat určité firmy o 5%.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027022

  • Owner name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Web page