Proven technology of production of fortified product with increased content of beneficial substances - No. 3
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000038" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000038 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověřená technologie výroby fortifikovaného výrobku se zvýšeným obsahem zdravotně prospěšných látek – č. 3
Original language description
Pekařské výrobky (chléb, bílé pečivo aj.) jsou součástí denního stravování valné většiny populace. Vzhledem k nízkému příjmu antioxidantů je vhodné fortifikovat tento typ potravin tak, aby se jejich konzumací zvýšil i jejich příjem. Toho lze dosáhnout kombinací vhodných zdrojů antioxidantů. Pro výrobu byla zvolena směs lněné a konopné mouky, jako vedlejšího produktu při získávání olejů ze semen lnu setého a konopí technického. Směs byla přidána do směsi na výrobu chleba obsahující další nutričně cenné složky.
Czech name
Ověřená technologie výroby fortifikovaného výrobku se zvýšeným obsahem zdravotně prospěšných látek – č. 3
Czech description
Pekařské výrobky (chléb, bílé pečivo aj.) jsou součástí denního stravování valné většiny populace. Vzhledem k nízkému příjmu antioxidantů je vhodné fortifikovat tento typ potravin tak, aby se jejich konzumací zvýšil i jejich příjem. Toho lze dosáhnout kombinací vhodných zdrojů antioxidantů. Pro výrobu byla zvolena směs lněné a konopné mouky, jako vedlejšího produktu při získávání olejů ze semen lnu setého a konopí technického. Směs byla přidána do směsi na výrobu chleba obsahující další nutričně cenné složky.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: The study of traditional and new crops as sources antioxidants and other healthful nutrients and their use in food production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
NAZV-KUS QJ1610324 OVERTECH č.3
Numerical identification
—
Technical parameters
Směs lněné a konopné mouky (50 : 50), připravená smísením mouky ze semen lnu a konopí vylisovaných za studena se zhomogenizuje. Získaná složka se smíchá se základními surovinami na výrobu chleba (viz. receptura v tabulce 1) a důkladně se promíchá. Přidáním zbývajících surovin se zpracuje těsto, které se nechá vykynout. Po dalším technologickém zpracování (hnětení, kynutí, formování) zformované těsto tepelně zpracuje v pekařské peci. Hotový chléb (obrázek 1) se nechá vychladnout a lze jej expedovat nebalený nebo balený.
Economical parameters
Získané zkušenosti z výroby a průběhu ověřování technologie využije výrobce PEKAŘSTVÍ NODES, spol. s r.o. při výrobě uvedených typů chlebů popřípadě dalších výrobků. Výrobky byly zpracovány na základě laboratorních rozborů a testů, provedených v souvislosti s řešením projektu NAZV-KUS QJ1610324. Zhodnocení ekonomických přínosů bude možné až po delší době od zavedení technologie do výroby.
Application category by cost
—
Owner IČO
60076658
Owner name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—