Food preparation made of chocolate with added ginger
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000057" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000057 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravinový přípravek z čokolády s přídavkem zázvoru
Original language description
Funkční vzorek se týká potravinového přípravku z čokolády s přídavkem léčivé byliny zázvoru. U této rostliny se používá oddenek jako léčivý prostředek. Též se používá k ochucování teplých i studených pokrmů a nápojů, zejména čajů.Výsledný výrobek má charakter ochuceného čokoládového výrobku ve formě bonbonu nebo tabulky. Úkolem bylo najít další vhodnou formu použití této bylinky pro ochucení čokolády, při zachování maximálního množství nutričních i léčivých látek obsažených ve výrobku. Přitom bylo snahou čokoládovou chuť ještě příjemně osvěžit vhodným okyselením.
Czech name
Potravinový přípravek z čokolády s přídavkem zázvoru
Czech description
Funkční vzorek se týká potravinového přípravku z čokolády s přídavkem léčivé byliny zázvoru. U této rostliny se používá oddenek jako léčivý prostředek. Též se používá k ochucování teplých i studených pokrmů a nápojů, zejména čajů.Výsledný výrobek má charakter ochuceného čokoládového výrobku ve formě bonbonu nebo tabulky. Úkolem bylo najít další vhodnou formu použití této bylinky pro ochucení čokolády, při zachování maximálního množství nutričních i léčivých látek obsažených ve výrobku. Přitom bylo snahou čokoládovou chuť ještě příjemně osvěžit vhodným okyselením.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
DFV Čokoláda s přídavkem zázvoru
Numerical identification
—
Technical parameters
Do 100 g hořké 50% čokolády se přidá 1,2 g extraktu silného sušeného zázvoru. Čokoláda se klasicky temperuje při 50°C, za stálého míchání se promíchá s extraktem, vzniklá směs se ochladí pod 24 °C a opět temperuje na 28°C a pak se odlévá do forem. Míchání probíhá po dobu 30-50 min. Temperací a ochlazením před litím se ovlivní konečná struktura výrobku. Výsledná směs má jemně palčivou chuť objevující se až po chvilkovém převalování v ústech. Výsledný výrobek má normální konzistenci čokolády a uchovává se nejlépe při teplotě kolem 12°C. Výrobek se hodí pro ruční i sériovou výrobu a je obohacen vitamínem C.
Economical parameters
Funkční vzorek bude zavádět do výroby firma Carla s.r.o. Zhodnocení ekonomického přínosu je možno provést až po delší době od zahájení výroby. Lze pouze odhadnout, že takový výrobek zvýší obrat firmy o 1%.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—