All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Food preparation made of chocolate with added ginger

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000057" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000057 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potravinový přípravek z čokolády s přídavkem zázvoru

  • Original language description

    Funkční vzorek se týká potravinového přípravku z čokolády s přídavkem léčivé byliny zázvoru. U této rostliny se používá oddenek jako léčivý prostředek. Též se používá k ochucování teplých i studených pokrmů a nápojů, zejména čajů.Výsledný výrobek má charakter ochuceného čokoládového výrobku ve formě bonbonu nebo tabulky. Úkolem bylo najít další vhodnou formu použití této bylinky pro ochucení čokolády, při zachování maximálního množství nutričních i léčivých látek obsažených ve výrobku. Přitom bylo snahou čokoládovou chuť ještě příjemně osvěžit vhodným okyselením.

  • Czech name

    Potravinový přípravek z čokolády s přídavkem zázvoru

  • Czech description

    Funkční vzorek se týká potravinového přípravku z čokolády s přídavkem léčivé byliny zázvoru. U této rostliny se používá oddenek jako léčivý prostředek. Též se používá k ochucování teplých i studených pokrmů a nápojů, zejména čajů.Výsledný výrobek má charakter ochuceného čokoládového výrobku ve formě bonbonu nebo tabulky. Úkolem bylo najít další vhodnou formu použití této bylinky pro ochucení čokolády, při zachování maximálního množství nutričních i léčivých látek obsažených ve výrobku. Přitom bylo snahou čokoládovou chuť ještě příjemně osvěžit vhodným okyselením.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    DFV Čokoláda s přídavkem zázvoru

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Do 100 g hořké 50% čokolády se přidá 1,2 g extraktu silného sušeného zázvoru. Čokoláda se klasicky temperuje při 50°C, za stálého míchání se promíchá s extraktem, vzniklá směs se ochladí pod 24 °C a opět temperuje na 28°C a pak se odlévá do forem. Míchání probíhá po dobu 30-50 min. Temperací a ochlazením před litím se ovlivní konečná struktura výrobku. Výsledná směs má jemně palčivou chuť objevující se až po chvilkovém převalování v ústech. Výsledný výrobek má normální konzistenci čokolády a uchovává se nejlépe při teplotě kolem 12°C. Výrobek se hodí pro ruční i sériovou výrobu a je obohacen vitamínem C.

  • Economical parameters

    Funkční vzorek bude zavádět do výroby firma Carla s.r.o. Zhodnocení ekonomického přínosu je možno provést až po delší době od zahájení výroby. Lze pouze odhadnout, že takový výrobek zvýší obrat firmy o 1%.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027022

  • Owner name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Web page