The application of Ocimum sanctum into the foods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1073" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1073 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.uroda.cz/" target="_blank" >https://www.uroda.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití bazalky posvátné do potravin.
Original language description
Bazalka posvátná (Ocimum sanctum) je tradiční léčivá bylina v oblasti jižní a jihovýchodní Asie, která se vyznačuje širokými léčebnými a profylaktickými účinky. Z natě bazalky byl připraven bylinný homogenát ošetřený přídavkem kyseliny askorbové a vysokotlakou pasterací při 410 MPa. Z homogenátu byl připraven bazalkový sirup, homogenát byl přidán do ovocného džemu. Sirup i džemy byly senzoricky hodnoceny s velmi dobrými výsledky. V jogurtových dipech homogenát z bazalky nahradil v rámci reformulace část přidané soli, intenzita slané chuti byla dále závislá na obsahu tuku nebo bílkovin v jogurtové matrici. Při extrakci homogenátu vodným roztokem etanolu byly získány optimální podmínky pro získání extraktu s maximální antioxidační aktivitou.
Czech name
Využití bazalky posvátné do potravin.
Czech description
Bazalka posvátná (Ocimum sanctum) je tradiční léčivá bylina v oblasti jižní a jihovýchodní Asie, která se vyznačuje širokými léčebnými a profylaktickými účinky. Z natě bazalky byl připraven bylinný homogenát ošetřený přídavkem kyseliny askorbové a vysokotlakou pasterací při 410 MPa. Z homogenátu byl připraven bazalkový sirup, homogenát byl přidán do ovocného džemu. Sirup i džemy byly senzoricky hodnoceny s velmi dobrými výsledky. V jogurtových dipech homogenát z bazalky nahradil v rámci reformulace část přidané soli, intenzita slané chuti byla dále závislá na obsahu tuku nebo bílkovin v jogurtové matrici. Při extrakci homogenátu vodným roztokem etanolu byly získány optimální podmínky pro získání extraktu s maximální antioxidační aktivitou.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910103" target="_blank" >QK1910103: Czech Herbs for New Foods Promoting Population Health</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
573-578
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—