Addition of flax fiber to dairy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1116" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1116 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přídavek lněné vlákniny do mléčných výrobků
Original language description
Byly připraveny dva typické mléčné pokrmy s různými přídavky lněné vlákniny. K přípravě byl využit komerčně dostupný bílý smetanový jogurt a polotučný tvaroh. Z tvarohu byly připraveny pomazánky ochucené sladkou paprikou, solí a pepřem. Pokrmy s různou dávkou vlákniny byly podrobeny senzorickému hodnocení, měření barvy a pH. Dle senzorického hodnocení byly jako nejlepší hodnoceny jogurty s přídavkem vlákniny 1 %. Tvarohové pomazánky se díky ochucení příliš nelišily, ale nejlépe byl hodnocen pokrm bez přidané vlákniny. Provedené senzorické analýzy potvrdily, že lněná vláknina je vhodným zdrojem vlákniny potravy pro obohacování mléčných výrobků.
Czech name
Přídavek lněné vlákniny do mléčných výrobků
Czech description
Byly připraveny dva typické mléčné pokrmy s různými přídavky lněné vlákniny. K přípravě byl využit komerčně dostupný bílý smetanový jogurt a polotučný tvaroh. Z tvarohu byly připraveny pomazánky ochucené sladkou paprikou, solí a pepřem. Pokrmy s různou dávkou vlákniny byly podrobeny senzorickému hodnocení, měření barvy a pH. Dle senzorického hodnocení byly jako nejlepší hodnoceny jogurty s přídavkem vlákniny 1 %. Tvarohové pomazánky se díky ochucení příliš nelišily, ale nejlépe byl hodnocen pokrm bez přidané vlákniny. Provedené senzorické analýzy potvrdily, že lněná vláknina je vhodným zdrojem vlákniny potravy pro obohacování mléčných výrobků.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2020
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
16-19
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—