Bacillus cereus as a Major Cause of Discarded Pasteurized Human Banked Milk: A Single Human Milk Bank Experience
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1150" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1150 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11150/21:10438145 RIV/00179906:_____/21:10438145
Result on the web
<a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/2955" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/2955</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods10122955" target="_blank" >10.3390/foods10122955</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bacillus cereus as a Major Cause of Discarded Pasteurized Human Banked Milk: A Single Human Milk Bank Experience
Original language description
A systematic study, performed from 2017–2020 looked at the rate of positive post-pasteurization B. cereus findings, the quantity of B. cereus in pasteurized banked human milk (PBM), and the rate of B. cereus toxicogenic isolates from PBM. During the study period, 6815.71 L (30,943 tested bottles) of PBM were tested, with an average amount per year of 1703.93 L (7736 tested bottles). The PBM discard rate per year due to bacterial contamination varied between 8.7–10.0% and contamination with B. cereus was the most frequent reason. The total number of B. cereus positive tests was 2739 and the proportion of its positivity from all positive tests was between 56.7–66.6%. The prevalence of B. cereus positive tests rose significantly in the summer months. The production of enterotoxin was found in 3 of the 20 tested samples (15.0%). The B. cereus CFU-quantities in the PBM were below 10 CFU/mL in 80% of cases (16 of 20 samples tested). The quantitative data can be used in the risk assessment of cold storage of PBM at temperatures above zero and manipulation of PBM prior to its administration
Czech name
Bacillus cereus as a Major Cause of Discarded Pasteurized Human Banked Milk: A Single Human Milk Bank Experience
Czech description
Systematická studie provedená v letech 2017–2020 sledovala míru pozitivních postpasterizačních nálezů B. cereus, množství B. cereus v pasterizovaném mateřském mléce (PBM) a míru toxikogenních izolátů B. cereus z PBM. Během sledovaného období bylo testováno 6815,71 l (30 943 testovaných lahví) PBM, s průměrným množstvím za rok 1703,93 l (7736 testovaných lahví). Míra vyřazení PBM za rok v důsledku bakteriální kontaminace se pohybovala mezi 8,7–10,0 % a nejčastějším důvodem byla kontaminace B. cereus. Celkový počet pozitivních testů na B. cereus byl 2739 a podíl jeho pozitivity ze všech pozitivních testů se pohyboval mezi 56,7–66,6 %. Prevalence pozitivních testů na B. cereus výrazně vzrostla v letních měsících. Produkce enterotoxinu byla zjištěna u 3 z 20 testovaných vzorků (15,0 %). Množství CFU B. cereus v PBM byla nižší než 10 CFU/ml v 80 % případů (16 z 20 testovaných vzorků). Kvantitativní data lze využít při hodnocení rizik chladného skladování PBM při teplotách nad nulou a manipulaci s PBM před jeho podáním.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
FOODS
ISSN
2304-8158
e-ISSN
2304-8158
Volume of the periodical
10
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CH - SWITZERLAND
Number of pages
15
Pages from-to
1-15
UT code for WoS article
000739001500001
EID of the result in the Scopus database
—