All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Bacillus cereus as a Major Cause of Discarded Pasteurized Human Banked Milk: A Single Human Milk Bank Experience

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1150" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1150 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11150/21:10438145 RIV/00179906:_____/21:10438145

  • Result on the web

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/2955" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/2955</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods10122955" target="_blank" >10.3390/foods10122955</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Bacillus cereus as a Major Cause of Discarded Pasteurized Human Banked Milk: A Single Human Milk Bank Experience

  • Original language description

    A systematic study, performed from 2017–2020 looked at the rate of positive post-pasteurization B. cereus findings, the quantity of B. cereus in pasteurized banked human milk (PBM), and the rate of B. cereus toxicogenic isolates from PBM. During the study period, 6815.71 L (30,943 tested bottles) of PBM were tested, with an average amount per year of 1703.93 L (7736 tested bottles). The PBM discard rate per year due to bacterial contamination varied between 8.7–10.0% and contamination with B. cereus was the most frequent reason. The total number of B. cereus positive tests was 2739 and the proportion of its positivity from all positive tests was between 56.7–66.6%. The prevalence of B. cereus positive tests rose significantly in the summer months. The production of enterotoxin was found in 3 of the 20 tested samples (15.0%). The B. cereus CFU-quantities in the PBM were below 10 CFU/mL in 80% of cases (16 of 20 samples tested). The quantitative data can be used in the risk assessment of cold storage of PBM at temperatures above zero and manipulation of PBM prior to its administration

  • Czech name

    Bacillus cereus as a Major Cause of Discarded Pasteurized Human Banked Milk: A Single Human Milk Bank Experience

  • Czech description

    Systematická studie provedená v letech 2017–2020 sledovala míru pozitivních postpasterizačních nálezů B. cereus, množství B. cereus v pasterizovaném mateřském mléce (PBM) a míru toxikogenních izolátů B. cereus z PBM. Během sledovaného období bylo testováno 6815,71 l (30 943 testovaných lahví) PBM, s průměrným množstvím za rok 1703,93 l (7736 testovaných lahví). Míra vyřazení PBM za rok v důsledku bakteriální kontaminace se pohybovala mezi 8,7–10,0 % a nejčastějším důvodem byla kontaminace B. cereus. Celkový počet pozitivních testů na B. cereus byl 2739 a podíl jeho pozitivity ze všech pozitivních testů se pohyboval mezi 56,7–66,6 %. Prevalence pozitivních testů na B. cereus výrazně vzrostla v letních měsících. Produkce enterotoxinu byla zjištěna u 3 z 20 testovaných vzorků (15,0 %). Množství CFU B. cereus v PBM byla nižší než 10 CFU/ml v 80 % případů (16 z 20 testovaných vzorků). Kvantitativní data lze využít při hodnocení rizik chladného skladování PBM při teplotách nad nulou a manipulaci s PBM před jeho podáním.

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    FOODS

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Volume of the periodical

    10

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CH - SWITZERLAND

  • Number of pages

    15

  • Pages from-to

    1-15

  • UT code for WoS article

    000739001500001

  • EID of the result in the Scopus database