All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbial quality of plant based meat analogues and the resulting risks

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880743" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880743 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiální kvalita imitací masa na bázi rostlinných bílkovin a z ní plynoucí rizika

  • Original language description

    Cílem studie bylo pomocí kultivačních metod analyzovat mikrobiotu imitací masa na bázi rostlinných bílkovin (PBMA) z maloobchodních potravinářských prodejen. Celkový počet mikroorganismů se ve vzorcích PBMA pohyboval od 1,00 po 7,23 log KTJ/g. Ze stejných skupin PBMA, ze kterých se podařilo izolovat BMK, byly získány také bakterie čeledě Enterobacteriaceae. Jejich průměrný počet ale nedosáhl ve vzorcích ani 2 log KTJ/g. Zástupce Bacillus spp. s pozitivní reakcí na mannitol se podařilo izolovat přibližně z poloviny vzorků analyzovaných kategorií PBMA a průměrné počty se pohybovaly mezi 2,3 a 2,9 KTJ/g. Primokultivací byl ze 3 vzorků izolován B. cereus sensu lato, pomnožení v tekutém médiu však odhalilo bakterie B. cereus s. l. ve většině vzorků. Clostridium perfringens se primokultivací nepodařilo detekovat, pomnožením vzorků byla tato bakterie prokázána v 9 vzorcích ze 43 testovaných.

  • Czech name

    Mikrobiální kvalita imitací masa na bázi rostlinných bílkovin a z ní plynoucí rizika

  • Czech description

    Cílem studie bylo pomocí kultivačních metod analyzovat mikrobiotu imitací masa na bázi rostlinných bílkovin (PBMA) z maloobchodních potravinářských prodejen. Celkový počet mikroorganismů se ve vzorcích PBMA pohyboval od 1,00 po 7,23 log KTJ/g. Ze stejných skupin PBMA, ze kterých se podařilo izolovat BMK, byly získány také bakterie čeledě Enterobacteriaceae. Jejich průměrný počet ale nedosáhl ve vzorcích ani 2 log KTJ/g. Zástupce Bacillus spp. s pozitivní reakcí na mannitol se podařilo izolovat přibližně z poloviny vzorků analyzovaných kategorií PBMA a průměrné počty se pohybovaly mezi 2,3 a 2,9 KTJ/g. Primokultivací byl ze 3 vzorků izolován B. cereus sensu lato, pomnožení v tekutém médiu však odhalilo bakterie B. cereus s. l. ve většině vzorků. Clostridium perfringens se primokultivací nepodařilo detekovat, pomnožením vzorků byla tato bakterie prokázána v 9 vzorcích ze 43 testovaných.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    49-53

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 25, 2023

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article