Soy sauce and gluten content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1171" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1171 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sójové omáčky a obsah lepku
Original language description
Stanovení lepku v sójových omáčkách z české obchodní sítě je důležité pro jejich možné použití u osob s nežádoucími reakcemi na lepek nebo jinou obilnou bílkovinu. Bylo analyzováno 18 vzorků sójových omáček různého typu kompetitivním ELISA kitem s R5 protilátkou. Bylo zjištěno, že 13 vzorků obsahovalo méně než 20 mg/kg lepku, tj. tyto výrobky by mohly být označeny jako bezlepkové. Dalších 5 vzorků je možné zařadit do kategorie potravin s velmi nízkým obsahem lepku. Výsledky stanovení byly dány do souvislosti se surovinovým složením výrobků. Současně je diskutován i obsah soli v omáčkách a její technologický význam
Czech name
Sójové omáčky a obsah lepku
Czech description
Stanovení lepku v sójových omáčkách z české obchodní sítě je důležité pro jejich možné použití u osob s nežádoucími reakcemi na lepek nebo jinou obilnou bílkovinu. Bylo analyzováno 18 vzorků sójových omáček různého typu kompetitivním ELISA kitem s R5 protilátkou. Bylo zjištěno, že 13 vzorků obsahovalo méně než 20 mg/kg lepku, tj. tyto výrobky by mohly být označeny jako bezlepkové. Dalších 5 vzorků je možné zařadit do kategorie potravin s velmi nízkým obsahem lepku. Výsledky stanovení byly dány do souvislosti se surovinovým složením výrobků. Současně je diskutován i obsah soli v omáčkách a její technologický význam
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
17-20
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—