The gluten content in alternatives of meat and meat products.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3A1173" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:1173 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Obsah lepku v alternativách masa a masných výrobků.
Original language description
Změny klimatu a rostoucí světová populace v budoucnosti vytvoří tlak na přírodní zdroje. V rámci zajištění udržitelného rozvoje a minimalizace škod na životním prostředí je navrhováno radikální snížení spotřeby masa a rozšíření využívání proteinů rostlinného původu. Na trhu jsou především alternativní výrobky na bázi sójových bílkovin, vaječného bílku nebo lepku. Lepek je nevhodný pro osoby s intolerancí pšeničných bílkovin. Bylo proto analyzováno 20 vzorků alternativ masa nebo masných výrobků z převážně rostlinných surovin na obsah lepku ELISA metodou (kit RBiopharm AG s R5 protilátkou). Z tohoto počtu byl u 17 vzorků obsah lepku nižší než 5 mg/kg, další 2 vzorky bylo možné také označit slovy „bez lepku“. Pouze jeden vzorek nesplnil limit 20 mg lepku/kg vzorku pro bezlepkové potraviny. Dále je diskutována problematika rostlinných alternativ masa ve vztahu k celiakii a dalším intolerancím lepku.
Czech name
Obsah lepku v alternativách masa a masných výrobků.
Czech description
Změny klimatu a rostoucí světová populace v budoucnosti vytvoří tlak na přírodní zdroje. V rámci zajištění udržitelného rozvoje a minimalizace škod na životním prostředí je navrhováno radikální snížení spotřeby masa a rozšíření využívání proteinů rostlinného původu. Na trhu jsou především alternativní výrobky na bázi sójových bílkovin, vaječného bílku nebo lepku. Lepek je nevhodný pro osoby s intolerancí pšeničných bílkovin. Bylo proto analyzováno 20 vzorků alternativ masa nebo masných výrobků z převážně rostlinných surovin na obsah lepku ELISA metodou (kit RBiopharm AG s R5 protilátkou). Z tohoto počtu byl u 17 vzorků obsah lepku nižší než 5 mg/kg, další 2 vzorky bylo možné také označit slovy „bez lepku“. Pouze jeden vzorek nesplnil limit 20 mg lepku/kg vzorku pro bezlepkové potraviny. Dále je diskutována problematika rostlinných alternativ masa ve vztahu k celiakii a dalším intolerancím lepku.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
145-148
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—