Powdered mixture for the preparation of cinnamon dessert with whey protein
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3AN0000055" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:N0000055 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik
Original language description
Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik představuje systém tvořený zejména vzduchem, tukem, ledovými krystaly rozptýlenými v matrici tvořené roztokem cukrů, bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Hlavní složkou mraženého krému a také hlavním zdrojem antioxidantů jsou rajčata, tepelně upravená. Rajčata (Solanum lycopersicum) patří mezi jednu z nejvíce oblíbených a konzumovaných potravin na světě, zejména pro své mnohostranné využití. Zájem spotřebitelů o rajčata zvyšují i četné informace o jejich nutriční hodnotě a příznivých zdravotních účincích díky obsahu karotenoidů, kyselině askorbové, vitaminu E a fenolických sloučenin.Více než 80 % spotřeby pochází ze zpracovaných produktů, jako jsou rajčatová šťáva, protlak, pyré, kečup a omáčky. Tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného antioxidantu lykopenu než rajčata syrová, protože při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je v lidském organismu lépe absorbován. V případě čerstvých rajčat je vhodná konzumace neloupaných plodů, protože převážná část jednoho z nejvýznamnějších antioxidantů a karotenoidů – lykopenu je obsažená ve slupkách. Obsažený inulin představuje přírodní, rostlinný zdroj vlákniny s prebiotickými účinky. Podporuje aktivitu střevní mikroflory a zlepšuje tak zdravotní stav organismu a současně slouží jako nízkokalorické sladidlo.
Czech name
Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
DKRVO144030222
Numerical identification
—
Technical parameters
potravina
Economical parameters
v nabídce
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
O - Doposud nevyužívaný výsledek
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—