All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Powdered mixture for the preparation of cinnamon dessert with whey protein

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3AN0000055" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:N0000055 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik

  • Original language description

    Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik představuje systém tvořený zejména vzduchem, tukem, ledovými krystaly rozptýlenými v matrici tvořené roztokem cukrů, bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Hlavní složkou mraženého krému a také hlavním zdrojem antioxidantů jsou rajčata, tepelně upravená. Rajčata (Solanum lycopersicum) patří mezi jednu z nejvíce oblíbených a konzumovaných potravin na světě, zejména pro své mnohostranné využití. Zájem spotřebitelů o rajčata zvyšují i četné informace o jejich nutriční hodnotě a příznivých zdravotních účincích díky obsahu karotenoidů, kyselině askorbové, vitaminu E a fenolických sloučenin.Více než 80 % spotřeby pochází ze zpracovaných produktů, jako jsou rajčatová šťáva, protlak, pyré, kečup a omáčky. Tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného antioxidantu lykopenu než rajčata syrová, protože při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je v lidském organismu lépe absorbován. V případě čerstvých rajčat je vhodná konzumace neloupaných plodů, protože převážná část jednoho z nejvýznamnějších antioxidantů a karotenoidů – lykopenu je obsažená ve slupkách. Obsažený inulin představuje přírodní, rostlinný zdroj vlákniny s prebiotickými účinky. Podporuje aktivitu střevní mikroflory a zlepšuje tak zdravotní stav organismu a současně slouží jako nízkokalorické sladidlo.

  • Czech name

    Mražený krém s vyšším obsahem antioxidantů a prebiotik

  • Czech description

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    DKRVO144030222

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    potravina

  • Economical parameters

    v nabídce

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    00027022

  • Owner name

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    O - Doposud nevyužívaný výsledek

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page