Delicate gluten-free coconut pastry with the addition of legumes and wholemeal flour from foxtail millet.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000022" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000022 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jemné bezlepkové kokosové pečivo s přídavky luštěnin a celozrnnou moukou z béru italského
Original language description
Jemné bezlepkové kokosové pečivo je založeno na využití rýžové a čirokové mouky, která je doplněna přídavkem celozrnné mouky z béru a ovesných vloček jako zdrojů vlákniny. Takto připravené pečivo bylo dále reformulováno s cílem zvýšit obsah bílkovin, které mohou být v bezlepkovém pečivu deficitní. Nahrazován byl podíl ovesných vloček nebo čirokové mouky. Ovesné vločky v bezlepkovém pečivu musí pocházet z bezpečného zdroje, který vylučuje případnou kontaminaci lepkem při sklizní a zpracování. Čiroková mouka je poměrně pískovitá a hůře udržuje potřebnou soudržnost a texturu produktu. Přidávané luštěninové mouky napomáhají mimo jiné i zjemnění textury a lepší zpracovatelnosti těsta.
Czech name
Jemné bezlepkové kokosové pečivo s přídavky luštěnin a celozrnnou moukou z béru italského
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40500 - Other agricultural sciences
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
2-23
Numerical identification
—
Technical parameters
Připravené jemné kokosové pečivo s celozrnnou bérovou moukou je určeno pro osoby s intolerancí lepku, ale může být konzumováno i osobami bez zdravotních omezení. Pečivo v receptuře neobsahuje jako samostatnou složku škrob a naopak je doplněno o obsah bílkovin na/nad hladinu obvyklou u pšeničných výrobků, kde se obsah bílkovin pohybuje většinou v rozmezí 7-8 %. Receptury jsou využitelné pro domácí přípravu pečiva, pro malé řemeslné pekárny a vybrané varianty i pro větší výrobce.
Economical parameters
Výsledek je připraven pro případného zájemce o výrobu.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský,v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
O - Doposud nevyužívaný výsledek
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
není zveřejněno na webu