Sorghum and its use in food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1070" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1070 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Čirok a jeho využití do potravin
Original language description
Článek shrnuje informace o potravinářském využití zrnového čiroku. Čirok přichází do České republiky postupně jako plodina odolávající suchu a je proto považován za plodinu velmi perspektivní. Základním složením je čirok srovnatelný s ostatními obilovinami. Je však také zdrojem pomalu stravitelných sacharidů, hydrofobní bílkoviny kafirinu a cenných minoritních látek. Obsahuje řadu fenolických látek, barviv, různé množství taninu a dalších látek s vysokou antioxidační aktivitou.Čirok se řadí mezi přirozeně bezlepkové plodiny, proto je využíván zejména v bezlepkových potravinách. V článku je uveden přehled využití čirokového zrna i čirokové mouky do potravin.
Czech name
Čirok a jeho využití do potravin
Czech description
Článek shrnuje informace o potravinářském využití zrnového čiroku. Čirok přichází do České republiky postupně jako plodina odolávající suchu a je proto považován za plodinu velmi perspektivní. Základním složením je čirok srovnatelný s ostatními obilovinami. Je však také zdrojem pomalu stravitelných sacharidů, hydrofobní bílkoviny kafirinu a cenných minoritních látek. Obsahuje řadu fenolických látek, barviv, různé množství taninu a dalších látek s vysokou antioxidační aktivitou.Čirok se řadí mezi přirozeně bezlepkové plodiny, proto je využíván zejména v bezlepkových potravinách. V článku je uveden přehled využití čirokového zrna i čirokové mouky do potravin.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
75
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
86-89
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—