Kit for DNA determination of northern pike (Esox lucius) using real-time PCR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000038" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000038 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/23:43928330
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sada pro detekci DNA štiky obecné (Esox lucius) s využitím real-time PCR
Original language description
Štika obecná (Esox lucius) je významná dravá sladkovodní ryba. Je považována za modelový druh pro ekologický výzkum, velmi žádaná jako trofejní úlovek rybářů a díky kvalitnímu masu je ceněna i v gastronomii. Jelikož se jedná o sezónní rybu, může právě v gastronomii docházet k nahrazování štičí svaloviny svalovinou jinou, jelikož u tepelně zpracované svaloviny je identifikace daného druhu na základě morfologických znaků velmi obtížná. Zároveň může zatajení takové záměny vést k poškození zdraví spotřebitele, například v důsledku alergické reakce. Předkládaný funkční vzorek obsahuje komponenty nezbytné pro průkaz přítomnosti DNA štiky obecné metodou polymerázové řetězové reakce s fluorescenční detekcí v reálném čase (real-time PCR, qPCR); jako genomový marker byl zvolen úsek parvalbuminového genu. Genetický přístup umožňuje druhové stanovení rybího masa s vysokou citlivostí i ve zpracovaných výrobcích. Díky volbě jaderného genu kódujícího významný rybí alergen, protein parvalbumin, jako marker umožňuje navržený systém nejen odlišit DNA štiky obecné ve vzorku, ale poslouží i pro nepřímý průkaz rybího alergenu ve vzorku. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.
Czech name
Sada pro detekci DNA štiky obecné (Esox lucius) s využitím real-time PCR
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: New approaches for the proof of fish meat adulteration using genomic DNA</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QK1910231-V16
Numerical identification
—
Technical parameters
výsledek je uplatněn vlastníkem výsledku a firmou Bidfood Kralupy s r.o. (IČO 282 34 642); bez licence
Economical parameters
kontrola pravosti potravin umožňuje předcházet zdravotním újmám spotřebitele a s tím spojenými možnými náklady
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Web page
—