Kit for DNA determination of northern pike (Esox lucius) using LAMP method
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000039" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000039 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/23:43928338
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sada pro detekci DNA štiky obecné (Esox lucius) s využitím metody LAMP
Original language description
Štika obecná (Esox lucius) je významná dravá sladkovodní ryba. Je považována za modelový druh pro ekologický výzkum, velmi žádaná jako trofejní úlovek rybářů a díky kvalitnímu masu je ceněna i v gastronomii. Jelikož se jedná o sezónní rybu, může docházet právě v gastronomii k nahrazování štičí svaloviny svalovinou jinou, jelikož u tepelně zpracované svaloviny je identifikace daného druhu na základě morfologických znaků velmi obtížná. Zároveň může zatajení takové záměny vést k poškození zdraví spotřebitele, například v důsledku alergické reakce. Předkládaný funkční vzorek obsahuje komponenty nezbytné pro průkaz přítomnosti DNA štiky obecné metodou izotermické amplifikace zprostředkované smyčkou (LAMP); jako genomový marker byl zvolen úsek parvalbuminového genu. Genetický přístup umožňuje druhové stanovení rybího masa i ve zpracovaných výrobcích. Metoda LAMP navíc poskytuje vysokou citlivost, rychlost a jednoduché provedení bez nároků na drahé vybavení. Díky volbě jaderného genu kódujícího významný rybí alergen, protein parvalbumin, jako marker umožňuje navržený systém nejen odlišit DNA štiky obecné ve vzorku, ale poslouží i pro nepřímý průkaz rybího alergenu ve vzorku. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.
Czech name
Sada pro detekci DNA štiky obecné (Esox lucius) s využitím metody LAMP
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: New approaches for the proof of fish meat adulteration using genomic DNA</a><br>
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QK1910231-V21
Numerical identification
—
Technical parameters
výsledek je uplatněn vlastníkem výsledku a firmou Bidfood Kralupy s r.o. (IČO 282 34 642); bez licence (výstup společného výzkumného projektu)
Economical parameters
kontrola pravosti potravin umožňuje předcházet zdravotním újmám spotřebitele a s tím spojenými možnými náklady
Application category by cost
—
Owner IČO
00027022
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Web page
—