Use of plant homogenates to reduce added sugar content in flavored fermented milk products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000052" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000052 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/22:N0000033
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Použití rostlinných homogenátů na snížení obsahu přidaného cukru v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích
Original language description
Výsledky práce ukazují možnost snížení obsahu přidaného cukru ve fermentovaných mléčných výrobcích s využitím rostlinných homogenátů z květů růže, bezu a jetele. Květy rostlin představují bohatý zdroj biologicky aktivních látek, obsahují esenciální oleje s významnými zdravotními účinky a mají příjemnou, jemně nasládlou chuť. Takto obohacená potravina patří mezi funkční potraviny. Při použití květových homogenátů stačí k dosažení optimální sladké chutí méně cukru. Cukr je také možné nahradit alternativními sladidly, např. cukernými alkoholy nebo sirupy, jejichž množství pro dosažení sladké chuti výrobku je rovněž nižší. Výsledný produkt může být dále obohacen rozpustnou vlákninou na zvýšení jeho nutriční hodnoty.
Czech name
Použití rostlinných homogenátů na snížení obsahu přidaného cukru v ochucených fermentovaných mléčných výrobcích
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů