Reflection on Sugar as Spice and Medicine in Middle Ages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F24%3A43924159" target="_blank" >RIV/62156489:43310/24:43924159 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/276-282.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/276-282.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Reflexe cukru jako koření i medicíny ve středověku
Original language description
Článek pojednává o historii vnímání cukru od antiky po středověk. Autor ukazuje, jak lze změny ve společnosti ukázat na změnách reflexe stravovacích přístupů ke sladké chuti. Středověká společnost byla ovlivněná nejednoznačným postojem k cukru a obecně ke sladkému. Na jedné straně byla sladká chuť spojená s představou duševní malátnosti, která odporuje náboženské oddanosti křesťanské víře, na druhou stranu byl popis sladké chuti často symbolicky využíván v Bibli jako alegorie odměny za silnou víru. Cukr si postupně stal nezbytným v lékárnictví jako medikament, a především sladidlem při přípravě pokrmů. Středověký obchod mezi Evropou a arabskými sousedy, rozvoj městského obchodu a mezinárodní propojení nakonec otevřely cestu cukrové třtině do Evropy. Evropští obchodníci se naučili vyrábět cukr sami a technologické znalosti či znalosti z organizace výroby třtinového cukru zužitkovali od 16. století na nově objevených územích v Americe. Přenesení znalostí znamenalo předstupeň průmyslové revoluce a středověké koncepty vnímání cukru byly zapomenuty. Tento článek přináší proto stručný přehled středověkého myšlení o cukru a sladké chuti.
Czech name
Reflexe cukru jako koření i medicíny ve středověku
Czech description
Článek pojednává o historii vnímání cukru od antiky po středověk. Autor ukazuje, jak lze změny ve společnosti ukázat na změnách reflexe stravovacích přístupů ke sladké chuti. Středověká společnost byla ovlivněná nejednoznačným postojem k cukru a obecně ke sladkému. Na jedné straně byla sladká chuť spojená s představou duševní malátnosti, která odporuje náboženské oddanosti křesťanské víře, na druhou stranu byl popis sladké chuti často symbolicky využíván v Bibli jako alegorie odměny za silnou víru. Cukr si postupně stal nezbytným v lékárnictví jako medikament, a především sladidlem při přípravě pokrmů. Středověký obchod mezi Evropou a arabskými sousedy, rozvoj městského obchodu a mezinárodní propojení nakonec otevřely cestu cukrové třtině do Evropy. Evropští obchodníci se naučili vyrábět cukr sami a technologické znalosti či znalosti z organizace výroby třtinového cukru zužitkovali od 16. století na nově objevených územích v Americe. Přenesení znalostí znamenalo předstupeň průmyslové revoluce a středověké koncepty vnímání cukru byly zapomenuty. Tento článek přináší proto stručný přehled středověkého myšlení o cukru a sladké chuti.
Classification
Type
J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database
CEP classification
—
OECD FORD branch
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Volume of the periodical
140
Issue of the periodical within the volume
7-8
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
276-282
UT code for WoS article
001335047000010
EID of the result in the Scopus database
2-s2.0-85200662640