All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Reflection on Sugar as Spice and Medicine in Middle Ages

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F24%3A43924159" target="_blank" >RIV/62156489:43310/24:43924159 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/276-282.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/276-282.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Reflexe cukru jako koření i medicíny ve středověku

  • Original language description

    Článek pojednává o historii vnímání cukru od antiky po středověk. Autor ukazuje, jak lze změny ve společnosti ukázat na změnách reflexe stravovacích přístupů ke sladké chuti. Středověká společnost byla ovlivněná nejednoznačným postojem k cukru a obecně ke sladkému. Na jedné straně byla sladká chuť spojená s představou duševní malátnosti, která odporuje náboženské oddanosti křesťanské víře, na druhou stranu byl popis sladké chuti často symbolicky využíván v Bibli jako alegorie odměny za silnou víru. Cukr si postupně stal nezbytným v lékárnictví jako medikament, a především sladidlem při přípravě pokrmů. Středověký obchod mezi Evropou a arabskými sousedy, rozvoj městského obchodu a mezinárodní propojení nakonec otevřely cestu cukrové třtině do Evropy. Evropští obchodníci se naučili vyrábět cukr sami a technologické znalosti či znalosti z organizace výroby třtinového cukru zužitkovali od 16. století na nově objevených územích v Americe. Přenesení znalostí znamenalo předstupeň průmyslové revoluce a středověké koncepty vnímání cukru byly zapomenuty. Tento článek přináší proto stručný přehled středověkého myšlení o cukru a sladké chuti.

  • Czech name

    Reflexe cukru jako koření i medicíny ve středověku

  • Czech description

    Článek pojednává o historii vnímání cukru od antiky po středověk. Autor ukazuje, jak lze změny ve společnosti ukázat na změnách reflexe stravovacích přístupů ke sladké chuti. Středověká společnost byla ovlivněná nejednoznačným postojem k cukru a obecně ke sladkému. Na jedné straně byla sladká chuť spojená s představou duševní malátnosti, která odporuje náboženské oddanosti křesťanské víře, na druhou stranu byl popis sladké chuti často symbolicky využíván v Bibli jako alegorie odměny za silnou víru. Cukr si postupně stal nezbytným v lékárnictví jako medikament, a především sladidlem při přípravě pokrmů. Středověký obchod mezi Evropou a arabskými sousedy, rozvoj městského obchodu a mezinárodní propojení nakonec otevřely cestu cukrové třtině do Evropy. Evropští obchodníci se naučili vyrábět cukr sami a technologické znalosti či znalosti z organizace výroby třtinového cukru zužitkovali od 16. století na nově objevených územích v Americe. Přenesení znalostí znamenalo předstupeň průmyslové revoluce a středověké koncepty vnímání cukru byly zapomenuty. Tento článek přináší proto stručný přehled středověkého myšlení o cukru a sladké chuti.

Classification

  • Type

    J<sub>imp</sub> - Article in a specialist periodical, which is included in the Web of Science database

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Volume of the periodical

    140

  • Issue of the periodical within the volume

    7-8

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    276-282

  • UT code for WoS article

    001335047000010

  • EID of the result in the Scopus database

    2-s2.0-85200662640