Interpretation of the results of antimicrobial susceptibility analysis of Escherichia coli isolates from bovine milk, meat and associated foodstuffs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F05%3A06000007" target="_blank" >RIV/00027162:_____/05:06000007 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Interpretation of the results of antimicrobial susceptibility analysis of Escherichia coli isolates from bovine milk, meat and associated foodstuffs
Original language description
Strains of indicator bacteria E.coli contaminating raw milk can become vectors of genes encoding resistance to antimicrobial drugs.The susceptibility of 1162 E.coli isolates originating from bovine milk, meat and associated foodstuffs to selectedantimicrobial drugs (amikacin, ampicillin, cephalothin, cotrimoxazole, cefotaxime, gentamicin, neomycin, streptomycin, tetracycline, norfloxacin, chloramphenicol and erythromycin) was analyzed. A microdilution method was used to detect minimal inhibitionconcentrations (MIC).The criteria for interpretation (clinical breakpoints) do not allow identification of bacterial strains with acquired and potentially transmissible resistance to antimicrobial drugs. Microbiol. breakpoints (MBP) may be moreappropriate because they take into account MIC distribution in a bacterial population of a certain species only. We obtained the following values of MBP:AMI 32, AMP 32,CLT 64,CTX 8,CMP 32,GEN 8, ERY 512,NEO 16,NOR 1,STR 32, SXT 0.8/15.2, TET 16 ug/ml
Czech name
Interpretace výsledků vyšetření vnímavosti k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli pocházejících z mléka a masa skotu a potravin vyrobených z nich
Czech description
Kmeny indikátorové bakterie E. coli, kontaminující syrové mléko, mohou být zdrojem genů přenosné rezistence k antimikrobiálním látkám. U 1162 izolátů E. coli, které pocházely z mléka a masa skotu, respektive z potravin vyrobených z nich, jsme stanovilicitlivost k vybraným antimikrobiálním látkám (amikacin, ampicilin, cefalotin, kotrimoxazol, cefotaxim, gentamicin, neomycin, streptomycin, tetracyklin, norfloxacin, chloramfenikol a erytromycin). Ke stanovení minimálních inhibičních koncentrací (MIC)jsme použili mikrodiluční metodu. Současná interpretační kritéria (tzv. klinické breakpointy) jsou často obecná a neumožňují identifikaci bakteriálních kmenů se získanou a potencionálně přenosnou rezistencí k antimikrobiálním látkám. K tomuto účelu sejako vhodnější jeví tzv. mikrobiologické breakpointy (MBP), zohledňující pouze distribuci MIC. Stanovili jsme následující hodnoty MBP: AMI-32, AMP-32, CLT-64, CTX-8, CMP-32, GEN-8, ERY-?512, NEO-16, NOR-1, STR-32, SXT-0.8 / 15.2 and TET-16 ug/ml.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Food Microbiology
ISSN
0740-0020
e-ISSN
—
Volume of the periodical
22
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
6
Pages from-to
353-358
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—