Food allergens and suitable methods for their determination
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000041" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000041 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potravinové alergeny a vhodné metody pro jejich stanovení
Original language description
Alergie jsou závažným problémem velké části populace. food labellingPrakticky čtvrtina lidí na světě trpí nějakou formou alergie a prevalence a závažnost onemocnění stále narůstá. Tato skutečnost má vliv jak na potravinářský průmysl, tak na spotřebitele,který má právo se dovědět o výrobku co nejvíce na základě deklarovaného složení na jeho obalu. Pro osoby s potravinovou alergií je jedinou možností, jak alergické reakci nebo intoleranci potraviny předejít, vyloučit příslušné potraviny z jídelníčku. Proto jsou pro spotřebitele velmi důležité informace přímo na obalu výrobku. Od podzimu 2003 platí legislativa (Directive 2003/89/EC) o povinném značení alergenů a je důležité, aby kontrolní orgány měly k dispozici metody schopné stanovit nejčastější potravinové alergeny a ověřit tak správnost deklarovaných látek na obalu výrobku.
Czech name
Potravinové alergeny a vhodné metody pro jejich stanovení
Czech description
Alergie jsou závažným problémem velké části populace. food labellingPrakticky čtvrtina lidí na světě trpí nějakou formou alergie a prevalence a závažnost onemocnění stále narůstá. Tato skutečnost má vliv jak na potravinářský průmysl, tak na spotřebitele,který má právo se dovědět o výrobku co nejvíce na základě deklarovaného složení na jeho obalu. Pro osoby s potravinovou alergií je jedinou možností, jak alergické reakci nebo intoleranci potraviny předejít, vyloučit příslušné potraviny z jídelníčku. Proto jsou pro spotřebitele velmi důležité informace přímo na obalu výrobku. Od podzimu 2003 platí legislativa (Directive 2003/89/EC) o povinném značení alergenů a je důležité, aby kontrolní orgány měly k dispozici metody schopné stanovit nejčastější potravinové alergeny a ověřit tak správnost deklarovaných látek na obalu výrobku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-570-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
32-35
Publisher name
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 18, 2006
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—