Effect of lupine and amaranth on growth efficiency and health, carcass characteristics and meat quality of market pigs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000075" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000075 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of lupine and amaranth on growth efficiency and health, carcass characteristics and meat quality of market pigs
Original language description
The purpose of the present study was to ascertain whether it is possible to substitute animal protein in a pig diet with lupin of variant Sonet or amaranth grain or dried surface biomass of amaranth when one type feed ration is used during the entire period of fattening, and its impact on the growth efficiency and health of pigs. No significant differences between control and experimental animals were found in carcass chracteristics, meat and sensory qualities. Lupine supplementation of the positively affected the tenderness and taste of meat.
Czech name
Vliv lupiny a amarantu na užitkovost, zdraví, jatečnou hodnotu a kvalitu masa výkrmových prasat
Czech description
Cílem práce bylo ověřit možnost náhrady živočišné bílkoviny v dietě prasat lupinou, var. Sonet nebo amarantem ve formě zrna nebo sušené nadzemní biomasy s použitím stejné krmné směsi po celé období výkrmu a vliv na růstové schopnosti a zdraví. Dále byl posouzen vliv na konverzi krmiva a vybrané ukazatele carcass characteristics, kvalitu masa a senzorické vlastnosti. Substitucí animálního proteinu v dietách amarantem (group 1,2) nebo lupinou (3) nebyl prokázán signifikantní rozdíl (P gt;0.05) v průměrnémdenním přírůstku proti kontrolní skupině (C ? 0.83 a 0.82, 0.80 a 0.79 kg pro skupiny 1 až 3), neprůkazné rozdíly byli v konverzi krmiva (2.69 až 2.79 kg/kg přírůstku).Nebyly zjištěny průkazné rozdíly mezi kontrolními a pokusními zvířaty v jatečné hodnotě, kvalitě masa a senzorických vlastnostech. Pozitivně byl hodnocen vliv lupiny na křehkost a chuť masa.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
3
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—