All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of lupine and amaranth on growth efficiency and health, carcass characteristics and meat quality of market pigs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000075" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000075 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of lupine and amaranth on growth efficiency and health, carcass characteristics and meat quality of market pigs

  • Original language description

    The purpose of the present study was to ascertain whether it is possible to substitute animal protein in a pig diet with lupin of variant Sonet or amaranth grain or dried surface biomass of amaranth when one type feed ration is used during the entire period of fattening, and its impact on the growth efficiency and health of pigs. No significant differences between control and experimental animals were found in carcass chracteristics, meat and sensory qualities. Lupine supplementation of the positively affected the tenderness and taste of meat.

  • Czech name

    Vliv lupiny a amarantu na užitkovost, zdraví, jatečnou hodnotu a kvalitu masa výkrmových prasat

  • Czech description

    Cílem práce bylo ověřit možnost náhrady živočišné bílkoviny v dietě prasat lupinou, var. Sonet nebo amarantem ve formě zrna nebo sušené nadzemní biomasy s použitím stejné krmné směsi po celé období výkrmu a vliv na růstové schopnosti a zdraví. Dále byl posouzen vliv na konverzi krmiva a vybrané ukazatele carcass characteristics, kvalitu masa a senzorické vlastnosti. Substitucí animálního proteinu v dietách amarantem (group 1,2) nebo lupinou (3) nebyl prokázán signifikantní rozdíl (P gt;0.05) v průměrnémdenním přírůstku proti kontrolní skupině (C ? 0.83 a 0.82, 0.80 a 0.79 kg pro skupiny 1 až 3), neprůkazné rozdíly byli v konverzi krmiva (2.69 až 2.79 kg/kg přírůstku).Nebyly zjištěny průkazné rozdíly mezi kontrolními a pokusními zvířaty v jatečné hodnotě, kvalitě masa a senzorických vlastnostech. Pozitivně byl hodnocen vliv lupiny na křehkost a chuť masa.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    3

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database