Sensory evaluation of the pork from pigs fed with various amaranth and lupine addition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095545" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095545 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027162:_____/06:#0000043
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Senzorická analýza vepřového masa prasat krmených různým přídavkem amarantu a lupiny
Original language description
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv přídavku amarantu a lupiny místo živočišné bílkoviny v krmné směsi na senzorické vlastnosti vepřového masa. Byl sledován vliv pohlaví a krmení prostřednictvím základních deskriptorů masa jako jsou barva, textura, šťavnatost, vůně a chuť. Čtyři skupiny prasat (n=10, 5 vepříků a 5 prasniček) byly rozděleny podle přídavku amarantu a lupiny do krmiva, dále se sledoval vliv pohlaví. Diety: kontrolní skupina (C) -- dieta obsahující 3% rybí moučky, pokusná skupina (1) -- dietaobsahující 5% tepelně neošetřeného amarantového zrna a 5% sušené nadzemní biomasy amarantu, pokusná skupina (2) -- dieta obsahující 5% popovaného (tepelně ošetřeného amarantového zrna) a 5% sušené nadzemní biomasy amarantu, pokusná skupina (3) -- dieta obsahující 10% lupinového šrotu. Vliv pohlaví prasat na jakost vepřového masa nebyl zjištěn. Porovnáním výsledků senzorické analýzy z hlediska vlivu použitých diet bez zohlednění pohlaví nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P > 0,05)
Czech name
Senzorická analýza vepřového masa prasat krmených různým přídavkem amarantu a lupiny
Czech description
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv přídavku amarantu a lupiny místo živočišné bílkoviny v krmné směsi na senzorické vlastnosti vepřového masa. Byl sledován vliv pohlaví a krmení prostřednictvím základních deskriptorů masa jako jsou barva, textura, šťavnatost, vůně a chuť. Čtyři skupiny prasat (n=10, 5 vepříků a 5 prasniček) byly rozděleny podle přídavku amarantu a lupiny do krmiva, dále se sledoval vliv pohlaví. Diety: kontrolní skupina (C) -- dieta obsahující 3% rybí moučky, pokusná skupina (1) -- dietaobsahující 5% tepelně neošetřeného amarantového zrna a 5% sušené nadzemní biomasy amarantu, pokusná skupina (2) -- dieta obsahující 5% popovaného (tepelně ošetřeného amarantového zrna) a 5% sušené nadzemní biomasy amarantu, pokusná skupina (3) -- dieta obsahující 10% lupinového šrotu. Vliv pohlaví prasat na jakost vepřového masa nebyl zjištěn. Porovnáním výsledků senzorické analýzy z hlediska vlivu použitých diet bez zohlednění pohlaví nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P > 0,05)
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-570-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
98-101
Publisher name
VFU Brno
Place of publication
Brno
Event location
VFU, Brno
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—