Iodine content in raw milk.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3AE0004494" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:E0004494 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/06:E0004494 RIV/60076658:12220/06:00007367
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Iodine content in raw milk.
Original language description
The paper presents the latest information on iodine content in raw milk in the Czech Republic. In 2005 iodine was determined by Sandell-Kolthoff method in 169 milk samples taken from transportation tanks of the capacity 11 000 - 13 000 litres collectingmilk for dairy processing from 14 areas of South-western Bohemia. The average iodine content in milk samples was 442.5 +/- 185.6 ?g . l-1, minimum and maximum value was 68.6 and 1 000.6 ?g . l-1. 81.7% of the samples contained more than 250 ?g I.l-1. Theaverage iodine content in milk from the collecting areas ranged from 230.2 +/- 133.0 ?g.l-1 to 702.7 +/- 166.2 ?g.l-1.In five collecting areas (i.e. 35.7%) the means were higher than 500 ?g.l-1. These values document the continuing trend of an increasein iodine content in raw cow's milk as well as permanent local and regional differences. Higher mean values were determined in the period of winter feed rations(April 495.9 +/-50.8 and October 494.3 +/-176.4 ?g I.l-1).
Czech name
Obsah jodu v mléčné surovině.
Czech description
Práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v mléčné surovině v České republice. Metodou Sandell-Kolthoffa byl v roce 2005 stanoven jod ve 169 vzorcích mléka získaných z transportních cisteren o objemu 11-13 tisíc litrů svážející mléko k mlékárenskémuzpracování ze 14 oblastí jihozápadních Čech. Průměrný obsah jodu ve vzorcích byl 442.5+/-185.6 amp;#956;g . l-1, minimum 68.6 a maximum 1006.6 amp;#956;g . l-1. 81.7% vzorků obsahovalo více než 250 amp;#956;g I . l-1. Průměrný obsah jodu v mléce z jednotlivých svozných oblastí byl od 230,2 +/- 133,0 ?g.l-1 do 702,7 +/- 166,2 ?g.l-1. V 5 svozných oblastech (tj. 35,7 %) byly průměry vyšší než 500 ?g I.l-1. Uvedené hodnoty svědčí o pokračující tendenci nárůstu obsahu jodu v syrovém kravském mléce, ale i opřetrvávajících lokálních a regionálních rozdílech. Vyšší průměrné hodnoty byly zjištěny v období zimních krmných dávek (duben 495,9 +/-50,8 l-1) a říjen 494.3 +/- 176.4 ?g I.l-1).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulation of Iodine - content in Animal Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
9
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
9
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—