Effect of freezing milk samples on the recovery of alimentary pathogens and indicator microorganisms
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000186" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000186 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of freezing milk samples on the recovery of alimentary pathogens and indicator microorganisms
Original language description
The objective was to determine the effects of freezing and subsequent storage on quantitative results of bacteriologic culturing of selected alimentary pathogens and indicator microorganisms in milk. It was documented that freezing had a considerable adverse effect on the recovery of shigatoxigenic E. coli after 7 days of storage. Decline in counts of coliform bacteria and psychrotrophic microorganisms was detected as soon as after 72 hours storage. The decline in counts of E. coli and psychrotrophic microorganisms continued with the time of storage. In contrast, no effect was recorded for L. monocytogenes and total bacterial count. Freezing caused a slight increase in S. aureus counts in milk samples after 72 hours and 7 days of storage. The results of this study indicate that freezing of milk samples is unsuitable for sample storage before the assessment of hygienic quality because potential misdiagnosis may be high.
Czech name
Vliv zmražení vzorků mléka na recovery alimentárních patogenů a indikátorových mikroorganismů
Czech description
Předmětem této studie je zhodnocení vlivu zmražení a následného uchovávání vzorku mléka na kvantitativní výsledky bakteriologické kultivace vybraných alimentárních patogenů a indikátorových mikroorganismů. Bylo prokázáno, že zmražení má výrazně nepříznivý vliv na zpětné stanovení shigatoxinogeních E. coli po 7 dnech uchovávání. Byl zaznamenán úbytek počtu koliformních bakterií a psychrotrofních mikroorganismů již po 72 hodinách. Pokles počtu E. coli a psychrotrofních mikroorganismů se prohluboval s délkou úchovy v zamraženém stavu. Naopak nebyl zaznamenán vliv zmražení na L. monocytogenes a na celkový počet mikroorganismů. Zmražení způsobilo mírný nárůst počtu S. aureus ve vzorcích mléka po 72 hodinách a 7 dnech skladování. Výsledky této studie ukazují, že vzorky určené k hodnocení hygienické kvality mléka nelze uchovávat v zamraženém stavu, protože výsledky mohou být zmražením výrazně ovlivněny.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0236-6290
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
301-307
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—