All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of freezing milk samples on the recovery of alimentary pathogens and indicator microorganisms

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000186" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000186 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of freezing milk samples on the recovery of alimentary pathogens and indicator microorganisms

  • Original language description

    The objective was to determine the effects of freezing and subsequent storage on quantitative results of bacteriologic culturing of selected alimentary pathogens and indicator microorganisms in milk. It was documented that freezing had a considerable adverse effect on the recovery of shigatoxigenic E. coli after 7 days of storage. Decline in counts of coliform bacteria and psychrotrophic microorganisms was detected as soon as after 72 hours storage. The decline in counts of E. coli and psychrotrophic microorganisms continued with the time of storage. In contrast, no effect was recorded for L. monocytogenes and total bacterial count. Freezing caused a slight increase in S. aureus counts in milk samples after 72 hours and 7 days of storage. The results of this study indicate that freezing of milk samples is unsuitable for sample storage before the assessment of hygienic quality because potential misdiagnosis may be high.

  • Czech name

    Vliv zmražení vzorků mléka na recovery alimentárních patogenů a indikátorových mikroorganismů

  • Czech description

    Předmětem této studie je zhodnocení vlivu zmražení a následného uchovávání vzorku mléka na kvantitativní výsledky bakteriologické kultivace vybraných alimentárních patogenů a indikátorových mikroorganismů. Bylo prokázáno, že zmražení má výrazně nepříznivý vliv na zpětné stanovení shigatoxinogeních E. coli po 7 dnech uchovávání. Byl zaznamenán úbytek počtu koliformních bakterií a psychrotrofních mikroorganismů již po 72 hodinách. Pokles počtu E. coli a psychrotrofních mikroorganismů se prohluboval s délkou úchovy v zamraženém stavu. Naopak nebyl zaznamenán vliv zmražení na L. monocytogenes a na celkový počet mikroorganismů. Zmražení způsobilo mírný nárůst počtu S. aureus ve vzorcích mléka po 72 hodinách a 7 dnech skladování. Výsledky této studie ukazují, že vzorky určené k hodnocení hygienické kvality mléka nelze uchovávat v zamraženém stavu, protože výsledky mohou být zmražením výrazně ovlivněny.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FM - Hygiene

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0236-6290

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    76

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    301-307

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database