Content of iodine in broiler meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000188" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000188 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Content of iodine in broiler meat
Original language description
Average iodine content in broiler breast and leg muscles was 18.9 ug I/kg and 38.19 ug I/kg, respectively, and coefficient of variation was 35.5% and 52.0% respectively. Iodine concentration in leg muscles was statistically significantly higher relativeto breast muscles. Statistical significance of correlation between average iodine levels in breast and leg muscles was confirmed in respective flocks. It is necessary to accept the iodine content in broiler meat in the balance of iodine supply in the shopping basket of consumers. Provided that the average annual consumption of poultry meat is 23.9 kg with the iodine content of 18.9 ug/kg and 38.19 ug/kg in breast and leg muscles, respectively, the annual iodine intake is 452 to 911 ug, that represents 0.8 to 1.7% of the requirement per year, which is 150 ug/day for an adult person.
Czech name
Obsah jodu v mase brojlerových kuřat
Czech description
Průměrná koncentrace jodu byla ve svalovině prsní 18,9 ug/kg a variační koeficient 35,5 %, ve svalovině stehenní 38,19 ug/kg, variační koeficient 52,0 %. Koncentrace nalezené ve svalovině stehenní byly statisticky vysoce významně vyšší oproti svalovině prsní. Byla potvrzena statistická významnost korelace mezi průměrnými hodnotami jodu ve svalovině prsní a stehenní v jednotlivých chovech (r = 0,91). Obsah jodu v mase brojlerových kuřat je důležité akceptovat v bilancích příjmu jodu v potravním koši spotřebitelů. Při roční spotřebě 23,9 kg drůbežího masa, s obsahem jodu ve svalovině prsní 18,9 ug/kg a 38,19 ug/kg ve svalovině stehenní to představuje roční přísun 452 až 911 ug jodu a zajištění 0,8 až 1,7% roční potřeby člověka, která je pro dospělého člověka udávána 150 ug/den.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0236-6290
e-ISSN
—
Volume of the periodical
76
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
137-141
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—