All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Content of iodine in broiler meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000188" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000188 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Content of iodine in broiler meat

  • Original language description

    Average iodine content in broiler breast and leg muscles was 18.9 ug I/kg and 38.19 ug I/kg, respectively, and coefficient of variation was 35.5% and 52.0% respectively. Iodine concentration in leg muscles was statistically significantly higher relativeto breast muscles. Statistical significance of correlation between average iodine levels in breast and leg muscles was confirmed in respective flocks. It is necessary to accept the iodine content in broiler meat in the balance of iodine supply in the shopping basket of consumers. Provided that the average annual consumption of poultry meat is 23.9 kg with the iodine content of 18.9 ug/kg and 38.19 ug/kg in breast and leg muscles, respectively, the annual iodine intake is 452 to 911 ug, that represents 0.8 to 1.7% of the requirement per year, which is 150 ug/day for an adult person.

  • Czech name

    Obsah jodu v mase brojlerových kuřat

  • Czech description

    Průměrná koncentrace jodu byla ve svalovině prsní 18,9 ug/kg a variační koeficient 35,5 %, ve svalovině stehenní 38,19 ug/kg, variační koeficient 52,0 %. Koncentrace nalezené ve svalovině stehenní byly statisticky vysoce významně vyšší oproti svalovině prsní. Byla potvrzena statistická významnost korelace mezi průměrnými hodnotami jodu ve svalovině prsní a stehenní v jednotlivých chovech (r = 0,91). Obsah jodu v mase brojlerových kuřat je důležité akceptovat v bilancích příjmu jodu v potravním koši spotřebitelů. Při roční spotřebě 23,9 kg drůbežího masa, s obsahem jodu ve svalovině prsní 18,9 ug/kg a 38,19 ug/kg ve svalovině stehenní to představuje roční přísun 452 až 911 ug jodu a zajištění 0,8 až 1,7% roční potřeby člověka, která je pro dospělého člověka udávána 150 ug/den.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0236-6290

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    76

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    137-141

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database