Content of Iodine in Broiler Meat.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3AE0004668" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:E0004668 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/07:E0004668 RIV/60076658:12220/07:00008292
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Content of Iodine in Broiler Meat.
Original language description
The present study brings current information on providing broilers with the required iodine level by the determination of its content in breast and leg muscles and on the relationship between those concentrations and iodine intake by the human population. The iodine content was assessed by the Sandell-Kolthoff method in 84 samples of broiler breast and leg muscles from seven farms in four districts of the Czech Republic, collected during the period from August to September 2004. Average iodine content in broiler breast and leg muscles was 18.9 6.71 ?g Ikg-l and 38.1 19.79 ?g Ikg-l, respectively, and coefficient of variation was 35.5 % and 52.01 %, respectively. Iodine concentration in leg muscles was statistically significantly higher (P 0.0001) relative to breast muscles. Iodine level variations in the samples from respective farms were expressed in the levels range of 11.4 to 24.3 ?g Ikg-l and 18.3 to 61.2 ?g Ikg-l in breast and leg muscles, respectively. The detected variations migh
Czech name
Obsah jodu v mase brojlerových kuřat.
Czech description
Práce přináší aktuální poznatky o zajištění potřeby jodu u brojlerových kuřat posouzením jeho hladiny v prsní a stehenní svalovině a o vztahu těchto koncentrací k příjmu jodu lidskou populací. Metodou Sandell-Kolthoffa jsme stanovili koncentraci jodu v 84 vzorcích prsní a stehenní svaloviny brojlerových kuřat, získané ze sedmi chovů čtyř okresů ČR, v období srpen - září 2004. Průměrná koncentrace jodu byla ve svalovině prsní 18,9 6,71 ?g Ikg-l, variační koeficient 35,5 %, ve svalovině stehenní 38,1 19,79 ?g Ikg-l, variační koeficient 52,01 %. Koncentrace nalezené ve svalovině stehenní byly statisticky vysoce významně vyšší oproti svalovině prsní (P 0,0001). Kolísání koncentrací jodu u vzorků z jednotlivých farem je vyjádřené variačním rozpětím 11,4 až24,3 ?g Ikg-l u svaloviny prsní a 18,3 až 61,2 ?g Ikg-l u svaloviny stehenní. Zjištěné výkyvy lze považovat za odraz rozdílů v saturaci fyziologické potřeby brojlerů jodem, individuální schopnosti zvířat zdroj využít, možného působení str
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulation of Iodine - content in Animal Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
ACTA VETERINARIA BRNO
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
1
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—