All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Content of Iodine in Broiler Meat.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3AE0004668" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:E0004668 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60076658:12220/07:E0004668 RIV/60076658:12220/07:00008292

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Content of Iodine in Broiler Meat.

  • Original language description

    The present study brings current information on providing broilers with the required iodine level by the determination of its content in breast and leg muscles and on the relationship between those concentrations and iodine intake by the human population. The iodine content was assessed by the Sandell-Kolthoff method in 84 samples of broiler breast and leg muscles from seven farms in four districts of the Czech Republic, collected during the period from August to September 2004. Average iodine content in broiler breast and leg muscles was 18.9 6.71 ?g Ikg-l and 38.1 19.79 ?g Ikg-l, respectively, and coefficient of variation was 35.5 % and 52.01 %, respectively. Iodine concentration in leg muscles was statistically significantly higher (P 0.0001) relative to breast muscles. Iodine level variations in the samples from respective farms were expressed in the levels range of 11.4 to 24.3 ?g Ikg-l and 18.3 to 61.2 ?g Ikg-l in breast and leg muscles, respectively. The detected variations migh

  • Czech name

    Obsah jodu v mase brojlerových kuřat.

  • Czech description

    Práce přináší aktuální poznatky o zajištění potřeby jodu u brojlerových kuřat posouzením jeho hladiny v prsní a stehenní svalovině a o vztahu těchto koncentrací k příjmu jodu lidskou populací. Metodou Sandell-Kolthoffa jsme stanovili koncentraci jodu v 84 vzorcích prsní a stehenní svaloviny brojlerových kuřat, získané ze sedmi chovů čtyř okresů ČR, v období srpen - září 2004. Průměrná koncentrace jodu byla ve svalovině prsní 18,9 6,71 ?g Ikg-l, variační koeficient 35,5 %, ve svalovině stehenní 38,1 19,79 ?g Ikg-l, variační koeficient 52,01 %. Koncentrace nalezené ve svalovině stehenní byly statisticky vysoce významně vyšší oproti svalovině prsní (P 0,0001). Kolísání koncentrací jodu u vzorků z jednotlivých farem je vyjádřené variačním rozpětím 11,4 až24,3 ?g Ikg-l u svaloviny prsní a 18,3 až 61,2 ?g Ikg-l u svaloviny stehenní. Zjištěné výkyvy lze považovat za odraz rozdílů v saturaci fyziologické potřeby brojlerů jodem, individuální schopnosti zvířat zdroj využít, možného působení str

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulation of Iodine - content in Animal Products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    ACTA VETERINARIA BRNO

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    1

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database