All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Antimicrobial resistance of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolates from the foodstuffs of animal origin

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000211" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000211 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. z potravin živočišného původu

  • Original language description

    Výsledky studie charakterizují rezistenci k antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus spp. k penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence k erytromycinu (19 % u Staphylococcus spp., 30,7 % u Enterococcus spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentních k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp.(22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcus spp. s rezistencí k erytromycinu byl prokázán inducibilní typ rezistence i ke klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od údajů u živých potravinových zvířat, nebyly v hodnocených potravináchprokázány bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence. V rámci potravinového řetězce člověka bude zřejmě výskyt rezistentních kmenů nižší než u potravinových zvířat.

  • Czech name

    Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. z potravin živočišného původu

  • Czech description

    Výsledky studie charakterizují rezistenci k antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus spp. k penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence k erytromycinu (19 % u Staphylococcus spp., 30,7 % u Enterococcus spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentních k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp.(22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcus spp. s rezistencí k erytromycinu byl prokázán inducibilní typ rezistence i ke klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od údajů u živých potravinových zvířat, nebyly v hodnocených potravináchprokázány bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence. V rámci potravinového řetězce člověka bude zřejmě výskyt rezistentních kmenů nižší než u potravinových zvířat.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B53018" target="_blank" >1B53018: Microorganisms from the animal environment in the system of food safety and of antimicrobial resistance monitoring</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    57

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    260-263

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database