Antimicrobial resistance of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolates from the foodstuffs of animal origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000211" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000211 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. z potravin živočišného původu
Original language description
Výsledky studie charakterizují rezistenci k antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus spp. k penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence k erytromycinu (19 % u Staphylococcus spp., 30,7 % u Enterococcus spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentních k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp.(22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcus spp. s rezistencí k erytromycinu byl prokázán inducibilní typ rezistence i ke klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od údajů u živých potravinových zvířat, nebyly v hodnocených potravináchprokázány bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence. V rámci potravinového řetězce člověka bude zřejmě výskyt rezistentních kmenů nižší než u potravinových zvířat.
Czech name
Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. z potravin živočišného původu
Czech description
Výsledky studie charakterizují rezistenci k antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus spp. k penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence k erytromycinu (19 % u Staphylococcus spp., 30,7 % u Enterococcus spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentních k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp.(22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcus spp. s rezistencí k erytromycinu byl prokázán inducibilní typ rezistence i ke klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od údajů u živých potravinových zvířat, nebyly v hodnocených potravináchprokázány bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence. V rámci potravinového řetězce člověka bude zřejmě výskyt rezistentních kmenů nižší než u potravinových zvířat.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B53018" target="_blank" >1B53018: Microorganisms from the animal environment in the system of food safety and of antimicrobial resistance monitoring</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
57
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
260-263
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—