Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000212" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000212 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples
Original language description
The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry (GC/MS). The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. Total concentrations of quantified volatile organic compounds ranged between 2.2 and 68.9 ug/g of dried sample. Hexanal and acetic acid were found as the most abundant compounds detected in amaranth samples. It was found that heat treatment (popping) of amaranth samples changed their composition of volatileorganic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.
Czech name
Stanovení těkavých organických sloučenin v surovém a tepelně upraveném amarantu
Czech description
Studie se zabývala vývojem analytické metody pro stanovení emisí těkavých organických sloučenin ve vzorcích surového a tepelně upraveného amarantu (genus Amarantus L.). Emitované sloučeniny byly zachyceny pomocí mikroextrakce pevným sorbentem (SPME) a identifikovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC/MS). Ve vzorcích bylo identifikováno více než sto organických sloučenin s různou chemickou strukturou. Celkové koncentrace kvantifikovaných těkavých organických sloučenin se pohybovaly v rozsahu 2,2 až 68,8 ug/kg suché hmoty vzorku. Hexanal a kyselina octová vykazovaly nejvyšší koncentrace ve vzorcích amarantu. Bylo zjištěno, že tepelná úprava (popování) vzorků amarantu způsobuje významné změny v zastoupení těkavých sloučenin. Nejvyšší emise těchto sloučenin byla zjištěna pro popované amarantové zrno v porovnání se surovým amarantem a jeho nadzemní biomasou.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
52
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
111-120
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—