All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000212" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000212 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples

  • Original language description

    The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry (GC/MS). The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. Total concentrations of quantified volatile organic compounds ranged between 2.2 and 68.9 ug/g of dried sample. Hexanal and acetic acid were found as the most abundant compounds detected in amaranth samples. It was found that heat treatment (popping) of amaranth samples changed their composition of volatileorganic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.

  • Czech name

    Stanovení těkavých organických sloučenin v surovém a tepelně upraveném amarantu

  • Czech description

    Studie se zabývala vývojem analytické metody pro stanovení emisí těkavých organických sloučenin ve vzorcích surového a tepelně upraveného amarantu (genus Amarantus L.). Emitované sloučeniny byly zachyceny pomocí mikroextrakce pevným sorbentem (SPME) a identifikovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC/MS). Ve vzorcích bylo identifikováno více než sto organických sloučenin s různou chemickou strukturou. Celkové koncentrace kvantifikovaných těkavých organických sloučenin se pohybovaly v rozsahu 2,2 až 68,8 ug/kg suché hmoty vzorku. Hexanal a kyselina octová vykazovaly nejvyšší koncentrace ve vzorcích amarantu. Bylo zjištěno, že tepelná úprava (popování) vzorků amarantu způsobuje významné změny v zastoupení těkavých sloučenin. Nejvyšší emise těchto sloučenin byla zjištěna pro popované amarantové zrno v porovnání se surovým amarantem a jeho nadzemní biomasou.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    52

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    111-120

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database