M. Ciganek, B. Pisarikova, Z. Zraly: Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples. Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3AE0004060" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:E0004060 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
M. Ciganek, B. Pisarikova, Z. Zraly: Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples. Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.
Original language description
The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry. The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. It was found that heat treatment (popping) of amaranth sampleschanged their composition of volatile organic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.
Czech name
M. Ciganek, B. Písaříková, Z. Zralý: Analytická metoda pro stanovení těkavých organických sloučenin v surovém a tepelně upraveném amarantu.Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.
Czech description
Studie se zabývala vývojem analytické metody pro stanovení emise těkavých organických sloučenin ze surového a tepelně upraveného amarantu (Amaranthus L.). Emitované sloučeniny byly zachyceny pomocí extrakce na pevném sorbentu (SPME) a identifikovány technikou plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Ve vzorcích bylo identifikováno více než 100 organických sloučenin s různou chemickou strukturou. Bylo zjištěno, že tepelná úprava (popování) amarantu vede k významným změnám složení emitovaných organických sloučenin. Největší emise těkavých organických sloučeniny byly zjištěny pro popované amarantové zrno v porovnání s biomasou z amarantu. Ve vzorcích amarantu byla zjištěna nejvyšší koncentrace hexanalu a kyseliny octové. Celkové koncentrace kvantifikovaných těkavých organických sloučenin byly v rozmezí 2,2 až 68,9 ?g/g sušiny vzorku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: The use of amaranth and its products for replacement of meat-and-bone meals in broiler chicks nutrition.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinarni Medicina
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
3
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—