All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

M. Ciganek, B. Pisarikova, Z. Zraly: Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples. Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3AE0004060" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:E0004060 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    M. Ciganek, B. Pisarikova, Z. Zraly: Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples. Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.

  • Original language description

    The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry. The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. It was found that heat treatment (popping) of amaranth sampleschanged their composition of volatile organic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.

  • Czech name

    M. Ciganek, B. Písaříková, Z. Zralý: Analytická metoda pro stanovení těkavých organických sloučenin v surovém a tepelně upraveném amarantu.Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.

  • Czech description

    Studie se zabývala vývojem analytické metody pro stanovení emise těkavých organických sloučenin ze surového a tepelně upraveného amarantu (Amaranthus L.). Emitované sloučeniny byly zachyceny pomocí extrakce na pevném sorbentu (SPME) a identifikovány technikou plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Ve vzorcích bylo identifikováno více než 100 organických sloučenin s různou chemickou strukturou. Bylo zjištěno, že tepelná úprava (popování) amarantu vede k významným změnám složení emitovaných organických sloučenin. Největší emise těkavých organických sloučeniny byly zjištěny pro popované amarantové zrno v porovnání s biomasou z amarantu. Ve vzorcích amarantu byla zjištěna nejvyšší koncentrace hexanalu a kyseliny octové. Celkové koncentrace kvantifikovaných těkavých organických sloučenin byly v rozmezí 2,2 až 68,9 ?g/g sušiny vzorku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    CB - Analytical chemistry, separation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: The use of amaranth and its products for replacement of meat-and-bone meals in broiler chicks nutrition.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinarni Medicina

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    3

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database