All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Biofilms and hygiene on dairy farms and in the dairy industry: Sanitation chemical products and their effectiveness on biofilms - a review

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000364" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000364 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Biofilms and hygiene on dairy farms and in the dairy industry: Sanitation chemical products and their effectiveness on biofilms - a review

  • Original language description

    Microbial biofilms which form on all types of surfaces of technological systems in the dairy industry and on dairy farms adversely affect the quality and safety of final products, i.e. both foodstuffs and raw materials used for their production. The colonisation of surfaces of the open and closed piping systems, floors, waste, walls and ceilings of the production halls becomes a major problem in the selection of effective sanitation agents for their control. Based on the existing model studies, practical methods for testing the effectiveness of sanitation procedures should be evaluated, including the selection of biocides and comparison of the physical parameters of the sanitation procedures. Testing the effectiveness of the sanitation agents should beperformed with the use of standardised tests, which consider microbial, structural, and chemical characteristics of the living microbial communities on specific contact surfaces in the food-processing industry.

  • Czech name

    Biofilmy a hygiena v prvovýrobě mléka a v mlékárenském průmyslu: Chemické sanitační prostředky a jejich účinnost na biofilmy

  • Czech description

    Mikrobiální biofilmy, které se mohou tvořit na všech technologických površích v mlékárnách a mléčných farmách mohou ovlivnit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních produktů vyrobených z nich. Z tohoto pohledu hlavní problém je selekce efektivních sanitačních prostředků pro jednotlivé povrchy technologických zařízení. Účinnost sanitačních prostředků a sanitačních postupů by měla být testována za podmínek, které reflektují rezistenci bakteriálních buněk v biofilmu k biocidním prostředkům a specifické prostředí v závodech.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    FM - Hygiene

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF4048" target="_blank" >QF4048: Biofilms on food contact surfaces as a source of contamination of foodstaffs of animal origin with microorganisms consequential for health</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    15

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000260666300001

  • EID of the result in the Scopus database