Biofilms and hygiene on dairy farms and in the dairy industry: Sanitation chemical products and their effectiveness on biofilms - a review
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000364" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000364 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Biofilms and hygiene on dairy farms and in the dairy industry: Sanitation chemical products and their effectiveness on biofilms - a review
Original language description
Microbial biofilms which form on all types of surfaces of technological systems in the dairy industry and on dairy farms adversely affect the quality and safety of final products, i.e. both foodstuffs and raw materials used for their production. The colonisation of surfaces of the open and closed piping systems, floors, waste, walls and ceilings of the production halls becomes a major problem in the selection of effective sanitation agents for their control. Based on the existing model studies, practical methods for testing the effectiveness of sanitation procedures should be evaluated, including the selection of biocides and comparison of the physical parameters of the sanitation procedures. Testing the effectiveness of the sanitation agents should beperformed with the use of standardised tests, which consider microbial, structural, and chemical characteristics of the living microbial communities on specific contact surfaces in the food-processing industry.
Czech name
Biofilmy a hygiena v prvovýrobě mléka a v mlékárenském průmyslu: Chemické sanitační prostředky a jejich účinnost na biofilmy
Czech description
Mikrobiální biofilmy, které se mohou tvořit na všech technologických površích v mlékárnách a mléčných farmách mohou ovlivnit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních produktů vyrobených z nich. Z tohoto pohledu hlavní problém je selekce efektivních sanitačních prostředků pro jednotlivé povrchy technologických zařízení. Účinnost sanitačních prostředků a sanitačních postupů by měla být testována za podmínek, které reflektují rezistenci bakteriálních buněk v biofilmu k biocidním prostředkům a specifické prostředí v závodech.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4048" target="_blank" >QF4048: Biofilms on food contact surfaces as a source of contamination of foodstaffs of animal origin with microorganisms consequential for health</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
15
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000260666300001
EID of the result in the Scopus database
—