Sensitivity of technologically undesirable bacteria to industrial sanitation agents.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931036" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931036 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43931038
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Citlivost technologicky nežádoucích bakterií k průmyslovým sanitačním prostředkům.
Original language description
Při průmyslové výrobě nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky se používají různé čisticí a dezinfekční prostředky pro účinnou sanitaci výrobních zařízení a nástrojů. Zejména octové bakterie, které způsobují technologické a zdravotní problémy, často kontaminují ochucené nápoje. Z tohoto důvodu je věnována pozornost problematice citlivosti bakterií na dezinfekční prostředky. Cílem práce je určit citlivost octových bakterií kyseliny k průmyslovým sanitačním prostředkům s využitím moderních a klasických mikrobiologických metod v laboratorních podmínkách. Bakterie byly testovány na citlivost k průmyslovým dezinfekčním prostředkům o různých koncentracích a různých pH za použití spektrofotometrické metody (λ850) v systému mikrotitračních destiček (Epoch 2) při teplotě 30 °C během 60 h aerobních, dynamicky míchaných kultivací. Byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace účinných látek obsažených v sanitačních prostředcích, které inhibují růst bakterií. Octové bakterie vykazovaly individuální citlivost k testovaným sanitačním prostředkům s tím, že minimální inhibiční koncentrace použitých účinných látek byly obecně nižší nebo v rozmezí doporučené pracovní koncentrace sanitačních prostředků používaných v potravinářské průmyslové praxi s využitím systému čistění na místě (systém CIP).
Czech name
Citlivost technologicky nežádoucích bakterií k průmyslovým sanitačním prostředkům.
Czech description
Při průmyslové výrobě nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky se používají různé čisticí a dezinfekční prostředky pro účinnou sanitaci výrobních zařízení a nástrojů. Zejména octové bakterie, které způsobují technologické a zdravotní problémy, často kontaminují ochucené nápoje. Z tohoto důvodu je věnována pozornost problematice citlivosti bakterií na dezinfekční prostředky. Cílem práce je určit citlivost octových bakterií kyseliny k průmyslovým sanitačním prostředkům s využitím moderních a klasických mikrobiologických metod v laboratorních podmínkách. Bakterie byly testovány na citlivost k průmyslovým dezinfekčním prostředkům o různých koncentracích a různých pH za použití spektrofotometrické metody (λ850) v systému mikrotitračních destiček (Epoch 2) při teplotě 30 °C během 60 h aerobních, dynamicky míchaných kultivací. Byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace účinných látek obsažených v sanitačních prostředcích, které inhibují růst bakterií. Octové bakterie vykazovaly individuální citlivost k testovaným sanitačním prostředkům s tím, že minimální inhibiční koncentrace použitých účinných látek byly obecně nižší nebo v rozmezí doporučené pracovní koncentrace sanitačních prostředků používaných v potravinářské průmyslové praxi s využitím systému čistění na místě (systém CIP).
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů