All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Detection of biofilm formation in acetic bacteria in the soft drinks industry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919800" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919800 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2019.pdf" target="_blank" >https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Detekce tvorby biofilmů u octových bakterií v průmyslu výroby nealkoholických nápojů

  • Original language description

    Výskyt octových bakterií v nápojářském průmyslu je často spojován s nežádoucí kontaminací a potenciálním mikrobiologickým rizikem, a to především při výrobě nealkoholických ochucených nesycených nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky. Produkty metabolismu octových bakterií mohou v nápojích způsobovat závažné senzorické defekty, například změnu chuti, vůně a textury. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím klasických i moderních detekčních metod. Bylo konstatováno, že pro zjištění tvorby biofilmů u testovaných octových bakterií byly vhodné všechny čtyři použité metody. Ze třech použitých kvalitativních metod/testů se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to zejména kvůli rychlosti a praktičnosti jeho provedení. Bylo zjištěno, že 6 z 9 testovaných kmenů vykazovalo biofilm pozitivitu. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů při účinné eliminaci technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp., včetně jejich povrchových biofilmů.

  • Czech name

    Detekce tvorby biofilmů u octových bakterií v průmyslu výroby nealkoholických nápojů

  • Czech description

    Výskyt octových bakterií v nápojářském průmyslu je často spojován s nežádoucí kontaminací a potenciálním mikrobiologickým rizikem, a to především při výrobě nealkoholických ochucených nesycených nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky. Produkty metabolismu octových bakterií mohou v nápojích způsobovat závažné senzorické defekty, například změnu chuti, vůně a textury. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím klasických i moderních detekčních metod. Bylo konstatováno, že pro zjištění tvorby biofilmů u testovaných octových bakterií byly vhodné všechny čtyři použité metody. Ze třech použitých kvalitativních metod/testů se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to zejména kvůli rychlosti a praktičnosti jeho provedení. Bylo zjištěno, že 6 z 9 testovaných kmenů vykazovalo biofilm pozitivitu. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů při účinné eliminaci technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp., včetně jejich povrchových biofilmů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník recenzovaných příspěvků z 21. celoslovenské Studentské vědecké konference s mezinárodní účastí pod názvem &quot;Chémia a technológie pre život&quot;

  • ISBN

    978-80-8208-015-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    333-334

  • Publisher name

    Slovenská chemická knižnica Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenské technické univerzity v Bratislave

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Bratislava

  • Event date

    Nov 6, 2019

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article