Detection of biofilm formation in acetic bacteria in the soft drinks industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919800" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919800 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2019.pdf" target="_blank" >https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce tvorby biofilmů u octových bakterií v průmyslu výroby nealkoholických nápojů
Original language description
Výskyt octových bakterií v nápojářském průmyslu je často spojován s nežádoucí kontaminací a potenciálním mikrobiologickým rizikem, a to především při výrobě nealkoholických ochucených nesycených nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky. Produkty metabolismu octových bakterií mohou v nápojích způsobovat závažné senzorické defekty, například změnu chuti, vůně a textury. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím klasických i moderních detekčních metod. Bylo konstatováno, že pro zjištění tvorby biofilmů u testovaných octových bakterií byly vhodné všechny čtyři použité metody. Ze třech použitých kvalitativních metod/testů se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to zejména kvůli rychlosti a praktičnosti jeho provedení. Bylo zjištěno, že 6 z 9 testovaných kmenů vykazovalo biofilm pozitivitu. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů při účinné eliminaci technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp., včetně jejich povrchových biofilmů.
Czech name
Detekce tvorby biofilmů u octových bakterií v průmyslu výroby nealkoholických nápojů
Czech description
Výskyt octových bakterií v nápojářském průmyslu je často spojován s nežádoucí kontaminací a potenciálním mikrobiologickým rizikem, a to především při výrobě nealkoholických ochucených nesycených nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky. Produkty metabolismu octových bakterií mohou v nápojích způsobovat závažné senzorické defekty, například změnu chuti, vůně a textury. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím klasických i moderních detekčních metod. Bylo konstatováno, že pro zjištění tvorby biofilmů u testovaných octových bakterií byly vhodné všechny čtyři použité metody. Ze třech použitých kvalitativních metod/testů se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to zejména kvůli rychlosti a praktičnosti jeho provedení. Bylo zjištěno, že 6 z 9 testovaných kmenů vykazovalo biofilm pozitivitu. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů při účinné eliminaci technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp., včetně jejich povrchových biofilmů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník recenzovaných příspěvků z 21. celoslovenské Studentské vědecké konference s mezinárodní účastí pod názvem "Chémia a technológie pre život"
ISBN
978-80-8208-015-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
333-334
Publisher name
Slovenská chemická knižnica Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenské technické univerzity v Bratislave
Place of publication
Bratislava
Event location
Bratislava
Event date
Nov 6, 2019
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—