All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Risk of acetic acid bacteria biofilm formation in soft drinks.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921417" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921417 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://ukp.vscht.cz/konference" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/konference</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Riziko tvorby biofilmů octových bakterií u nealkoholických nápojů.

  • Original language description

    V průmyslu výroby nealkoholických nápojů je výskyt octových bakterií často spojován s potenciálním mikrobiologickým rizikem. Při výrobě ochucených nesycených nápojů (na bázi sladké vody, minerální vody, sladké syrovátky či jiných substancí) je důležité zjišťovat, mimo jiné, také případnou tvorbu biofilmů u octových bakterií. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím různých detekčních metod: Christensenovy zkumavkové metody (v modifikaci na mikrotitračních destičkách), plotnové metody (s agarem a kongo červení), sprejového testu TBF 300S (Christeyns, BEL) a spektrofotometrické metody (A530). Bylo konstatováno, že všechny testované kmeny tvořily biofilmy, a že pro jejich detekci byly vhodné všechny použité metody. Z kvalitativních metod se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to kvůli rychlosti a praktičnosti provedení. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů, pro rychlou detekci biofilmů technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp.

  • Czech name

    Riziko tvorby biofilmů octových bakterií u nealkoholických nápojů.

  • Czech description

    V průmyslu výroby nealkoholických nápojů je výskyt octových bakterií často spojován s potenciálním mikrobiologickým rizikem. Při výrobě ochucených nesycených nápojů (na bázi sladké vody, minerální vody, sladké syrovátky či jiných substancí) je důležité zjišťovat, mimo jiné, také případnou tvorbu biofilmů u octových bakterií. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím různých detekčních metod: Christensenovy zkumavkové metody (v modifikaci na mikrotitračních destičkách), plotnové metody (s agarem a kongo červení), sprejového testu TBF 300S (Christeyns, BEL) a spektrofotometrické metody (A530). Bylo konstatováno, že všechny testované kmeny tvořily biofilmy, a že pro jejich detekci byly vhodné všechny použité metody. Z kvalitativních metod se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to kvůli rychlosti a praktičnosti provedení. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů, pro rychlou detekci biofilmů technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin

  • ISBN

    978-80-7592-061-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    152-161

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Feb 6, 2020

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article