Risk of acetic acid bacteria biofilm formation in soft drinks.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921417" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921417 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://ukp.vscht.cz/konference" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/konference</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Riziko tvorby biofilmů octových bakterií u nealkoholických nápojů.
Original language description
V průmyslu výroby nealkoholických nápojů je výskyt octových bakterií často spojován s potenciálním mikrobiologickým rizikem. Při výrobě ochucených nesycených nápojů (na bázi sladké vody, minerální vody, sladké syrovátky či jiných substancí) je důležité zjišťovat, mimo jiné, také případnou tvorbu biofilmů u octových bakterií. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím různých detekčních metod: Christensenovy zkumavkové metody (v modifikaci na mikrotitračních destičkách), plotnové metody (s agarem a kongo červení), sprejového testu TBF 300S (Christeyns, BEL) a spektrofotometrické metody (A530). Bylo konstatováno, že všechny testované kmeny tvořily biofilmy, a že pro jejich detekci byly vhodné všechny použité metody. Z kvalitativních metod se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to kvůli rychlosti a praktičnosti provedení. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů, pro rychlou detekci biofilmů technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp.
Czech name
Riziko tvorby biofilmů octových bakterií u nealkoholických nápojů.
Czech description
V průmyslu výroby nealkoholických nápojů je výskyt octových bakterií často spojován s potenciálním mikrobiologickým rizikem. Při výrobě ochucených nesycených nápojů (na bázi sladké vody, minerální vody, sladké syrovátky či jiných substancí) je důležité zjišťovat, mimo jiné, také případnou tvorbu biofilmů u octových bakterií. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím různých detekčních metod: Christensenovy zkumavkové metody (v modifikaci na mikrotitračních destičkách), plotnové metody (s agarem a kongo červení), sprejového testu TBF 300S (Christeyns, BEL) a spektrofotometrické metody (A530). Bylo konstatováno, že všechny testované kmeny tvořily biofilmy, a že pro jejich detekci byly vhodné všechny použité metody. Z kvalitativních metod se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to kvůli rychlosti a praktičnosti provedení. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů, pro rychlou detekci biofilmů technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin
ISBN
978-80-7592-061-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
152-161
Publisher name
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Feb 6, 2020
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—