Detection of biofilms in acetic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919572" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919572 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/19:43919578
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce biofilmů u octových bakterií
Original language description
U nealkoholických nápojů bývá případná bakteriální kontaminace často spojována s octovými bakteriemi, které mají statut technologicky nežádoucích bakterií. Je pro ně typická tvorba obtížně odstranitelných biofilmů. Finální výrobky, kontaminované těmito bakteriemi a jejich biofilmy, mají negativně pozměněnou chuť, vůni, barvu, texturu a stávají se defektními. V průmyslu výroby nealkoholických nápojů je proto důležité věnovat pozornost především účinným sanitačním procesům při odstraňování octových bakterií a jejich biofilmů, a také metodám jejich rychlé detekce. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií (Gluconoacetobacter hanseii CCM 1808, Gluconoacetobacter liquefaciens CCM 3621, Gluconoacetobacter xylinus CCM 3611T, Gluconobacter albidus CCM 2365, Gluconobacter cerinus CCM 1792, Gluconobacter cerinus CCM 1806T, Gluconobacter oxydans CCM 1772, Gluconobacter oxydans 3618, Kozakia baliensis CCM 7137), která u nich prozatím nebyla testována. Tvorba biofilmů byla u testovaných kmenů prokázána za pomoci třech detekčních metod (Christensenovy zkumavkové metody s modifikací v mikrotitračních destičkách, plotnové metody s využitím agaru s kongo červení a sprejového testu pro rychlou detekci povrchových biofilmů vyvinutého společností Christeyns, BEL). Bylo zjištěno, že většina testovaných octových bakterií byla schopna tvořit biofilmy, a že výsledky získané s použitím všech detekčních metod se shodovaly. Závěrem bylo možné konstatovat, že výsledky této práce mohou být využity zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů při eliminaci octových bakterií a jejich biofilmů, a při zvyšování jejich zdravotní bezpečnosti a jakosti.
Czech name
Detekce biofilmů u octových bakterií
Czech description
U nealkoholických nápojů bývá případná bakteriální kontaminace často spojována s octovými bakteriemi, které mají statut technologicky nežádoucích bakterií. Je pro ně typická tvorba obtížně odstranitelných biofilmů. Finální výrobky, kontaminované těmito bakteriemi a jejich biofilmy, mají negativně pozměněnou chuť, vůni, barvu, texturu a stávají se defektními. V průmyslu výroby nealkoholických nápojů je proto důležité věnovat pozornost především účinným sanitačním procesům při odstraňování octových bakterií a jejich biofilmů, a také metodám jejich rychlé detekce. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií (Gluconoacetobacter hanseii CCM 1808, Gluconoacetobacter liquefaciens CCM 3621, Gluconoacetobacter xylinus CCM 3611T, Gluconobacter albidus CCM 2365, Gluconobacter cerinus CCM 1792, Gluconobacter cerinus CCM 1806T, Gluconobacter oxydans CCM 1772, Gluconobacter oxydans 3618, Kozakia baliensis CCM 7137), která u nich prozatím nebyla testována. Tvorba biofilmů byla u testovaných kmenů prokázána za pomoci třech detekčních metod (Christensenovy zkumavkové metody s modifikací v mikrotitračních destičkách, plotnové metody s využitím agaru s kongo červení a sprejového testu pro rychlou detekci povrchových biofilmů vyvinutého společností Christeyns, BEL). Bylo zjištěno, že většina testovaných octových bakterií byla schopna tvořit biofilmy, a že výsledky získané s použitím všech detekčních metod se shodovaly. Závěrem bylo možné konstatovat, že výsledky této práce mohou být využity zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů při eliminaci octových bakterií a jejich biofilmů, a při zvyšování jejich zdravotní bezpečnosti a jakosti.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10606 - Microbiology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů