All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Sensitivity of Gluconacetobacter sp. and Komagataeibacter spp. to sanitation agents used in the beverage industry.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931063" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931063 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/24:43931065

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Citlivost Gluconacetobacter sp. a Komagataeibacter spp. k sanitačním prostředkům používaným v nápojářském průmyslu.

  • Original language description

    Bakterie rodu Gluconacetobacter a Komagataeibacter, řazené do skupiny octových bakterií, patří v průmyslu výroby nealkoholických nápojů k technologicky nežádoucím bakteriím negativně ovlivňujícím jejich senzorické vlastnosti. V současné době je problematice citlivosti nežádoucích bakterií k sanitačním prostředkům věnována zvýšená pozornost. Cílem práce je zjistit citlivost bakterií Gluconacetobacter sp. a Komagataeibacter spp. k 5 sanitačním prostředkům používaným při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů s využitím agarové difúzní metody. Bylo zjištěno, že se minimální inhibiční koncentrace konkrétní účinné látky/ směsi látek obsažených v testovaných sanitačních prostředcích pohybovaly pod intervalem doporučených pracovních koncentrací sanitačních prostředků běžně používaný v nápojářském průmyslu. Nejúčinnějším sanitačním prostředkem pro eliminaci glukonacetobakterií a komagataeibakterií byl zjištěn dezinfekční tekutý prostředek s účinnou látkou kyselinou peroctovou. Minimální inhibiční koncentrace kyseliny peroctové se pro bakterie testovacích kmenů pohybovaly v rozmezí 0,12–0,50 obj. %, přičemž se kyselina peroctová používá v průmyslové praxi o pracovních koncentracích v rozmezí 0,03–1,80 obj. %. Zjištěné výsledky mohou být využity při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů při eliminaci bakterií rodu Gluconacetobacter a Komagataeibacter s využitím účinných sanitačních prostředků, zejména kyseliny peroctové.

  • Czech name

    Citlivost Gluconacetobacter sp. a Komagataeibacter spp. k sanitačním prostředkům používaným v nápojářském průmyslu.

  • Czech description

    Bakterie rodu Gluconacetobacter a Komagataeibacter, řazené do skupiny octových bakterií, patří v průmyslu výroby nealkoholických nápojů k technologicky nežádoucím bakteriím negativně ovlivňujícím jejich senzorické vlastnosti. V současné době je problematice citlivosti nežádoucích bakterií k sanitačním prostředkům věnována zvýšená pozornost. Cílem práce je zjistit citlivost bakterií Gluconacetobacter sp. a Komagataeibacter spp. k 5 sanitačním prostředkům používaným při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů s využitím agarové difúzní metody. Bylo zjištěno, že se minimální inhibiční koncentrace konkrétní účinné látky/ směsi látek obsažených v testovaných sanitačních prostředcích pohybovaly pod intervalem doporučených pracovních koncentrací sanitačních prostředků běžně používaný v nápojářském průmyslu. Nejúčinnějším sanitačním prostředkem pro eliminaci glukonacetobakterií a komagataeibakterií byl zjištěn dezinfekční tekutý prostředek s účinnou látkou kyselinou peroctovou. Minimální inhibiční koncentrace kyseliny peroctové se pro bakterie testovacích kmenů pohybovaly v rozmezí 0,12–0,50 obj. %, přičemž se kyselina peroctová používá v průmyslové praxi o pracovních koncentracích v rozmezí 0,03–1,80 obj. %. Zjištěné výsledky mohou být využity při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů při eliminaci bakterií rodu Gluconacetobacter a Komagataeibacter s využitím účinných sanitačních prostředků, zejména kyseliny peroctové.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10606 - Microbiology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: New approaches and methods of analysis to ensure the quality, safety and health wholesomeness of cheeses, the optimization of their production and the streamline of hygiene and sanitation together with the lowering of environmental load by waste water.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů