All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of gadoid species in fish meat by PCR on genomic DNA

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000383" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000383 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Identification of gadoid species in fish meat by PCR on genomic DNA

  • Original language description

    The conventional PCR method for the differentiation of six gadoid fish species (Alaska pollack, blue whiting, Atlantic cod, saithe, whiting and hake) was developed. The species-specific primer pairs were based on the partial pantophysin I (Pan I) genomicsequence. For the simultaneous detection of Alaska pollack, blue whiting and hake a multiplex PCR system was constructed. The method was tested on the spectrum of 81 commercial fish food products obtained in the Czech market. The incorrect fish speciesdeclaration was revealed in 47 samples. No whiting, saithe or Atlantic cod was detected.

  • Czech name

    Identifikace treskovitých ryb metodou PCR založenou na analýze genomové DNA

  • Czech description

    V předložené práci byla vyvinuta konvenční PCR metoda pro rozlišení šesti druhů treskovitých ryb (tresky aljašské, tresky obecné, tresky modré, tresky tmavé, tresky bezvousé a štikozubce). Druhově specifické primery byly navrženy pro amplifikaci různýchvariant částečných genomových sekvencí genu pro pantophysin I (Pan I). Pro simultánní stanovení tresky aljašské, tresky modré a štikozubce byl vyvinut multiplexní PCR systém. Metoda byla testována vyšetřením 81 rybích výrobků získaných v tržní síti Českérepubliky. Nesprávné druhové označení ryby na obalu výrobku bylo zjištěno u 47 vzorků. Treska obecná, treska tmavá ani treska bezvousá nebyly detekovány.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    56

  • Issue of the periodical within the volume

    10

  • Country of publishing house

    US - UNITED STATES

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000256034800004

  • EID of the result in the Scopus database