Identification of gadoid species in fish meat by PCR on genomic DNA
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000383" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000383 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Identification of gadoid species in fish meat by PCR on genomic DNA
Original language description
The conventional PCR method for the differentiation of six gadoid fish species (Alaska pollack, blue whiting, Atlantic cod, saithe, whiting and hake) was developed. The species-specific primer pairs were based on the partial pantophysin I (Pan I) genomicsequence. For the simultaneous detection of Alaska pollack, blue whiting and hake a multiplex PCR system was constructed. The method was tested on the spectrum of 81 commercial fish food products obtained in the Czech market. The incorrect fish speciesdeclaration was revealed in 47 samples. No whiting, saithe or Atlantic cod was detected.
Czech name
Identifikace treskovitých ryb metodou PCR založenou na analýze genomové DNA
Czech description
V předložené práci byla vyvinuta konvenční PCR metoda pro rozlišení šesti druhů treskovitých ryb (tresky aljašské, tresky obecné, tresky modré, tresky tmavé, tresky bezvousé a štikozubce). Druhově specifické primery byly navrženy pro amplifikaci různýchvariant částečných genomových sekvencí genu pro pantophysin I (Pan I). Pro simultánní stanovení tresky aljašské, tresky modré a štikozubce byl vyvinut multiplexní PCR systém. Metoda byla testována vyšetřením 81 rybích výrobků získaných v tržní síti Českérepubliky. Nesprávné druhové označení ryby na obalu výrobku bylo zjištěno u 47 vzorků. Treska obecná, treska tmavá ani treska bezvousá nebyly detekovány.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000256034800004
EID of the result in the Scopus database
—