Species identification in codfish products by multiplex PCR analysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000243" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000243 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/07:00001407
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Druhová identifikace tresek v rybích výrobcích pomocí multiplex PCR
Original language description
Tato studie popisuje vývoj a optimalizaci PCR metody pro druhovou identifikaci treskovitých ryb. Metoda je založena na amplifikaci částečných genomových sekvencí genu pro Pantophysin I a dokáže identifikovat tresku obecnou, tresku tmavou, tresku bezvousou, tresku aljašskou, tresku modrou a štikozubce podlé délky PCR produktu. Pro identifikaci tresky alajšské, tresky modré a štikozubce (nejčastěji dovážené druhy treskovitých ryb) byl vytvořen multiplexní PCR systém. Předmětem této práce bylo ověřit účinnost popsané metodiky pro identifikaci treskovitých ryb ve zpracovaných rybích výrobcích. Celkem bylo vyšetřeno 16 vzorků. U 10 vzorků byla zjištěna shoda s druhovou deklarací uvedenou na obalu výrobku, u čtyř vzorků byla zjištěna neshoda s druhem treskyuvedeným na obalu a u dvou vzorků nebyl zjištěn žádný ze šesti druhů treskovitých ryb.
Czech name
Druhová identifikace tresek v rybích výrobcích pomocí multiplex PCR
Czech description
Tato studie popisuje vývoj a optimalizaci PCR metody pro druhovou identifikaci treskovitých ryb. Metoda je založena na amplifikaci částečných genomových sekvencí genu pro Pantophysin I a dokáže identifikovat tresku obecnou, tresku tmavou, tresku bezvousou, tresku aljašskou, tresku modrou a štikozubce podlé délky PCR produktu. Pro identifikaci tresky alajšské, tresky modré a štikozubce (nejčastěji dovážené druhy treskovitých ryb) byl vytvořen multiplexní PCR systém. Předmětem této práce bylo ověřit účinnost popsané metodiky pro identifikaci treskovitých ryb ve zpracovaných rybích výrobcích. Celkem bylo vyšetřeno 16 vzorků. U 10 vzorků byla zjištěna shoda s druhovou deklarací uvedenou na obalu výrobku, u čtyř vzorků byla zjištěna neshoda s druhem treskyuvedeným na obalu a u dvou vzorků nebyl zjištěn žádný ze šesti druhů treskovitých ryb.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
IX. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-012-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
16-19
Publisher name
VFU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 30, 2007
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—