The application of PCR method for species identification of seafish in food products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000427" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000427 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití PCR metody pro druhovou identifikaci mořských ryb v potravinách
Original language description
Práce popisuje využití PCR metody pro druhovou identifikaci dovážených výrobků z treskovitých ryb. Metoda je založena na amplifikaci částečné sekvence genu pro pantophysin I (Pan I) a umožňuje identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska modrá, treska obecná, treska bezvousá, treska tmavá a štikozubec) podle velikosti PCR produktu vizualizovaného elektroforézou v agarózovém gelu. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků rybího původu. Nesprávné označení bylo zjištěno u 53 % výrobků. U 6 %se druh nepodařilo určit, mohlo se jednat o jiný druh čeledi treskovité nebo jiné čeledi.
Czech name
Využití PCR metody pro druhovou identifikaci mořských ryb v potravinách
Czech description
Práce popisuje využití PCR metody pro druhovou identifikaci dovážených výrobků z treskovitých ryb. Metoda je založena na amplifikaci částečné sekvence genu pro pantophysin I (Pan I) a umožňuje identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska modrá, treska obecná, treska bezvousá, treska tmavá a štikozubec) podle velikosti PCR produktu vizualizovaného elektroforézou v agarózovém gelu. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků rybího původu. Nesprávné označení bylo zjištěno u 53 % výrobků. U 6 %se druh nepodařilo určit, mohlo se jednat o jiný druh čeledi treskovité nebo jiné čeledi.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
58
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—