Identification of food important seafich species using methods of molecular genetics
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000412" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000412 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Identifikace potravinářsky významných druhů mořských ryb pomocí molekulárně genetických metod
Original language description
Cílem práce bylo vyvinout PCR metodu pro rozlišení mořských ryb v potravinách. Metoda je založená na amplifikaci částečných sekvencí dvou genů nemitochondriální DNA, pantophysin I (treskovité ryby) a sérový albumin (makrelovité ryby). Byly navrženy sadydruhově specifických primerů pro identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska obecná, treska modrá, treska tmavá, treska bezvousá a štikozubec) a sady primerů pro rozlišení makrely a tuňáka. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků z treskovitých ryb a 16 výrobků z makrelovitých druhů ryb. Metoda nabízí rychlou a spolehlivou detekci druhové záměny mořských ryb v potravinách vyskytujících se na českém trhu.
Czech name
Identifikace potravinářsky významných druhů mořských ryb pomocí molekulárně genetických metod
Czech description
Cílem práce bylo vyvinout PCR metodu pro rozlišení mořských ryb v potravinách. Metoda je založená na amplifikaci částečných sekvencí dvou genů nemitochondriální DNA, pantophysin I (treskovité ryby) a sérový albumin (makrelovité ryby). Byly navrženy sadydruhově specifických primerů pro identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska obecná, treska modrá, treska tmavá, treska bezvousá a štikozubec) a sady primerů pro rozlišení makrely a tuňáka. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků z treskovitých ryb a 16 výrobků z makrelovitých druhů ryb. Metoda nabízí rychlou a spolehlivou detekci druhové záměny mořských ryb v potravinách vyskytujících se na českém trhu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
X. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-038-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
VFU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 28, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—