All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Identification of food important seafich species using methods of molecular genetics

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000412" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000412 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Identifikace potravinářsky významných druhů mořských ryb pomocí molekulárně genetických metod

  • Original language description

    Cílem práce bylo vyvinout PCR metodu pro rozlišení mořských ryb v potravinách. Metoda je založená na amplifikaci částečných sekvencí dvou genů nemitochondriální DNA, pantophysin I (treskovité ryby) a sérový albumin (makrelovité ryby). Byly navrženy sadydruhově specifických primerů pro identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska obecná, treska modrá, treska tmavá, treska bezvousá a štikozubec) a sady primerů pro rozlišení makrely a tuňáka. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků z treskovitých ryb a 16 výrobků z makrelovitých druhů ryb. Metoda nabízí rychlou a spolehlivou detekci druhové záměny mořských ryb v potravinách vyskytujících se na českém trhu.

  • Czech name

    Identifikace potravinářsky významných druhů mořských ryb pomocí molekulárně genetických metod

  • Czech description

    Cílem práce bylo vyvinout PCR metodu pro rozlišení mořských ryb v potravinách. Metoda je založená na amplifikaci částečných sekvencí dvou genů nemitochondriální DNA, pantophysin I (treskovité ryby) a sérový albumin (makrelovité ryby). Byly navrženy sadydruhově specifických primerů pro identifikaci šesti druhů treskovitých ryb (treska aljašská, treska obecná, treska modrá, treska tmavá, treska bezvousá a štikozubec) a sady primerů pro rozlišení makrely a tuňáka. Celkem bylo vyšetřeno 97 výrobků z treskovitých ryb a 16 výrobků z makrelovitých druhů ryb. Metoda nabízí rychlou a spolehlivou detekci druhové záměny mořských ryb v potravinách vyskytujících se na českém trhu.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    X. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-038-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • Publisher name

    VFU Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 28, 2008

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article