The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000526" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000526 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat
Original language description
Cílem pokusů bylo zjistit vliv diet s obsahem amarantových surovin na jatečné ukazatele a kvalitu masa brojlerů a prasat ve srovnání s dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu. Kuřata byla krmena adlibitně pokusnými krmnými směsmi se zastoupením živočišné bílkoviny (K), neošetřeným (AM) nebo tepelně ošetřeným amarantovým zrnem (AP) a sušenou biomasou amarantu (AÚ). Výsledky prokázaly srovnatelné hodnoty u experimentálních skupin brojlerů ve srovnání s kontrolní skupinou ve všech sledovaných ukazatelích. Jatečná výtěžnost slepiček se pohybovala v rozmezí od 70.8 (AÚ) do 72.4 (AM) nebo 72.4 (K), kohoutků od 72.8 (AP) do 75.1 (AÚ). Diety s obsahem amarantových surovin neovlivnily jateční výtěžnost ani kvalitu opracovaného těla, resp. vybraných ukazatelůchemického složení svaloviny. Výsledky doložily, že amarant lze úspěšně využít jako náhradu živočišných mouček ve vegetabilních dietách pro výkrm brojlerových kuřat.
Czech name
The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat
Czech description
Cílem pokusů bylo zjistit vliv diet s obsahem amarantových surovin na jatečné ukazatele a kvalitu masa brojlerů a prasat ve srovnání s dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu. Kuřata byla krmena adlibitně pokusnými krmnými směsmi se zastoupením živočišné bílkoviny (K), neošetřeným (AM) nebo tepelně ošetřeným amarantovým zrnem (AP) a sušenou biomasou amarantu (AÚ). Výsledky prokázaly srovnatelné hodnoty u experimentálních skupin brojlerů ve srovnání s kontrolní skupinou ve všech sledovaných ukazatelích. Jatečná výtěžnost slepiček se pohybovala v rozmezí od 70.8 (AÚ) do 72.4 (AM) nebo 72.4 (K), kohoutků od 72.8 (AP) do 75.1 (AÚ). Diety s obsahem amarantových surovin neovlivnily jateční výtěžnost ani kvalitu opracovaného těla, resp. vybraných ukazatelůchemického složení svaloviny. Výsledky doložily, že amarant lze úspěšně využít jako náhradu živočišných mouček ve vegetabilních dietách pro výkrm brojlerových kuřat.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: The use of amaranth and its products for replacement of meat-and-bone meals in broiler chicks nutrition.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena Alimentorum XXX
ISBN
978-80-7148-060-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
—
Publisher name
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky
Place of publication
Bratislava
Event location
Štrbské Pleso, Slovakia
Event date
May 13, 2009
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—