All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000526" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000526 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat

  • Original language description

    Cílem pokusů bylo zjistit vliv diet s obsahem amarantových surovin na jatečné ukazatele a kvalitu masa brojlerů a prasat ve srovnání s dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu. Kuřata byla krmena adlibitně pokusnými krmnými směsmi se zastoupením živočišné bílkoviny (K), neošetřeným (AM) nebo tepelně ošetřeným amarantovým zrnem (AP) a sušenou biomasou amarantu (AÚ). Výsledky prokázaly srovnatelné hodnoty u experimentálních skupin brojlerů ve srovnání s kontrolní skupinou ve všech sledovaných ukazatelích. Jatečná výtěžnost slepiček se pohybovala v rozmezí od 70.8 (AÚ) do 72.4 (AM) nebo 72.4 (K), kohoutků od 72.8 (AP) do 75.1 (AÚ). Diety s obsahem amarantových surovin neovlivnily jateční výtěžnost ani kvalitu opracovaného těla, resp. vybraných ukazatelůchemického složení svaloviny. Výsledky doložily, že amarant lze úspěšně využít jako náhradu živočišných mouček ve vegetabilních dietách pro výkrm brojlerových kuřat.

  • Czech name

    The effect of amaranth on the peformance, nutritional and sensoric characteristic of poultry meat

  • Czech description

    Cílem pokusů bylo zjistit vliv diet s obsahem amarantových surovin na jatečné ukazatele a kvalitu masa brojlerů a prasat ve srovnání s dietami obsahujícími živočišnou bílkovinu. Kuřata byla krmena adlibitně pokusnými krmnými směsmi se zastoupením živočišné bílkoviny (K), neošetřeným (AM) nebo tepelně ošetřeným amarantovým zrnem (AP) a sušenou biomasou amarantu (AÚ). Výsledky prokázaly srovnatelné hodnoty u experimentálních skupin brojlerů ve srovnání s kontrolní skupinou ve všech sledovaných ukazatelích. Jatečná výtěžnost slepiček se pohybovala v rozmezí od 70.8 (AÚ) do 72.4 (AM) nebo 72.4 (K), kohoutků od 72.8 (AP) do 75.1 (AÚ). Diety s obsahem amarantových surovin neovlivnily jateční výtěžnost ani kvalitu opracovaného těla, resp. vybraných ukazatelůchemického složení svaloviny. Výsledky doložily, že amarant lze úspěšně využít jako náhradu živočišných mouček ve vegetabilních dietách pro výkrm brojlerových kuřat.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: The use of amaranth and its products for replacement of meat-and-bone meals in broiler chicks nutrition.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena Alimentorum XXX

  • ISBN

    978-80-7148-060-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Štrbské Pleso, Slovakia

  • Event date

    May 13, 2009

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article