Technology for manufacturing diagnostic tools for the detection of acrylamide in foods and water
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000583" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000583 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie na výrobu diagnostických nástrojů pro detekci akrylamidu v potravinách a ve vodě
Original language description
ELISA analytický postup je založen na přípravě vzorků s použitím dvou SPE kolonek a kompetitivní enzymové imunoanalýze. Kit je presentován jako robustní a efektivní prostředek pro kontrolu akrylamidu v potravinách umožňující specifickou detekci akrylamidu s LOD okolo 30 ?g/kg. Recovery u fortifikovaných vzorků bramborových a u kukuřičných hranolků a lupínků bylo stanoveno v rozmezí 80 to 125 %, s koeficientem variace nižším než 15 %. Vysoká korelace výsledků získaných s použitím ELISA kitu and metod GC/MS or LC-MS/MS byla nalezena u reálných vzorků v rozsahu koncentrace 30-17000 ?g/kg. ELISA technologie umožňuje stanovení akrylamidu v pekařských výrobcích jakými jsou bramborové výrobky (hranolky a lupínky), chléb, toustovaný chléb, křupavý chleba, máslové sušenky, suchary, bramborové palačinky, cereálie, potraviny z obilovin, a další potravinové produkty.
Czech name
Technologie na výrobu diagnostických nástrojů pro detekci akrylamidu v potravinách a ve vodě
Czech description
ELISA analytický postup je založen na přípravě vzorků s použitím dvou SPE kolonek a kompetitivní enzymové imunoanalýze. Kit je presentován jako robustní a efektivní prostředek pro kontrolu akrylamidu v potravinách umožňující specifickou detekci akrylamidu s LOD okolo 30 ?g/kg. Recovery u fortifikovaných vzorků bramborových a u kukuřičných hranolků a lupínků bylo stanoveno v rozmezí 80 to 125 %, s koeficientem variace nižším než 15 %. Vysoká korelace výsledků získaných s použitím ELISA kitu and metod GC/MS or LC-MS/MS byla nalezena u reálných vzorků v rozsahu koncentrace 30-17000 ?g/kg. ELISA technologie umožňuje stanovení akrylamidu v pekařských výrobcích jakými jsou bramborové výrobky (hranolky a lupínky), chléb, toustovaný chléb, křupavý chleba, máslové sušenky, suchary, bramborové palačinky, cereálie, potraviny z obilovin, a další potravinové produkty.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
CB - Analytical chemistry, separation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
Acrylamide ELISA kit
Numerical identification
—
Technical parameters
Testovací kit je relativně levný a rychlý analytický prostředek pro kontrolu akrylamidu v potravinách umožňující specifickou detekci akrylamidu s LOD okolo 30 ?g/kg
Economical parameters
Výroba a distribuce kitu zahájena v dubnu 2010
Application category by cost
—
Owner IČO
00027162
Owner name
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—