Multiplex PCR method for detection of plant DNA in food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000596" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000596 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Multiplexní PCR metoda pro detekci rostlinné DNA v potravinách
Original language description
Mezi nejvýznamnější alergeny, které mohou vyvolat hypersenzitivní reakci, patří alergeny arašídů, lískových ořechů a mandlí. Cílem metodiky bylo vyvinout multiplexní PCR metodu pro simultánní stanovení rostlinné DNA v potravinách zpracovaných pomocí různých technologických postupů. Jedná se o detekci částečných sekvencí genů kódujících nejvýznamnější alergeny tří druhů ořechů (Ara h 1 pro arašíd, Cor a 1 pro lískový ořech a Pru du 2.02 pro mandle). Spolehlivost vyvinuté metodiky byla testována a potvrzena na základě mezilaboratorních testů pomocí metod isoelektrické fokusace a sekvenování. Byl proveden průzkumný monitoring českého trhu na spektru výrobků s deklarovaným i nedeklarovaným obsahem alergenů ořechů. Deklarace uvedené na obalech výrobků odpovídaly zjištěných výsledkům.
Czech name
Multiplexní PCR metoda pro detekci rostlinné DNA v potravinách
Czech description
Mezi nejvýznamnější alergeny, které mohou vyvolat hypersenzitivní reakci, patří alergeny arašídů, lískových ořechů a mandlí. Cílem metodiky bylo vyvinout multiplexní PCR metodu pro simultánní stanovení rostlinné DNA v potravinách zpracovaných pomocí různých technologických postupů. Jedná se o detekci částečných sekvencí genů kódujících nejvýznamnější alergeny tří druhů ořechů (Ara h 1 pro arašíd, Cor a 1 pro lískový ořech a Pru du 2.02 pro mandle). Spolehlivost vyvinuté metodiky byla testována a potvrzena na základě mezilaboratorních testů pomocí metod isoelektrické fokusace a sekvenování. Byl proveden průzkumný monitoring českého trhu na spektru výrobků s deklarovaným i nedeklarovaným obsahem alergenů ořechů. Deklarace uvedené na obalech výrobků odpovídaly zjištěných výsledkům.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
20/2009
Regulation ID
—
Technical parameters
Validovaná a akreditovaná real time PCR metoda pro identifikaci kočičích a psích kůží, kožešin a produktů z nich.
Economical parameters
Metoda slouží jako nezbytný diagnostický nástroj pro státní kontrolní orgány na základě požadavku EU
Certification body designation
Český institut pro akreditaci, o.p.s., 110 00 Praha 1 - Nové Město, Opletalova 41
Date of certification
—
Method of use
—