All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Multiplex PCR method for detection of plant DNA in food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000596" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000596 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Multiplexní PCR metoda pro detekci rostlinné DNA v potravinách

  • Original language description

    Mezi nejvýznamnější alergeny, které mohou vyvolat hypersenzitivní reakci, patří alergeny arašídů, lískových ořechů a mandlí. Cílem metodiky bylo vyvinout multiplexní PCR metodu pro simultánní stanovení rostlinné DNA v potravinách zpracovaných pomocí různých technologických postupů. Jedná se o detekci částečných sekvencí genů kódujících nejvýznamnější alergeny tří druhů ořechů (Ara h 1 pro arašíd, Cor a 1 pro lískový ořech a Pru du 2.02 pro mandle). Spolehlivost vyvinuté metodiky byla testována a potvrzena na základě mezilaboratorních testů pomocí metod isoelektrické fokusace a sekvenování. Byl proveden průzkumný monitoring českého trhu na spektru výrobků s deklarovaným i nedeklarovaným obsahem alergenů ořechů. Deklarace uvedené na obalech výrobků odpovídaly zjištěných výsledkům.

  • Czech name

    Multiplexní PCR metoda pro detekci rostlinné DNA v potravinách

  • Czech description

    Mezi nejvýznamnější alergeny, které mohou vyvolat hypersenzitivní reakci, patří alergeny arašídů, lískových ořechů a mandlí. Cílem metodiky bylo vyvinout multiplexní PCR metodu pro simultánní stanovení rostlinné DNA v potravinách zpracovaných pomocí různých technologických postupů. Jedná se o detekci částečných sekvencí genů kódujících nejvýznamnější alergeny tří druhů ořechů (Ara h 1 pro arašíd, Cor a 1 pro lískový ořech a Pru du 2.02 pro mandle). Spolehlivost vyvinuté metodiky byla testována a potvrzena na základě mezilaboratorních testů pomocí metod isoelektrické fokusace a sekvenování. Byl proveden průzkumný monitoring českého trhu na spektru výrobků s deklarovaným i nedeklarovaným obsahem alergenů ořechů. Deklarace uvedené na obalech výrobků odpovídaly zjištěných výsledkům.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternative methods for monitoring of the food authenticity</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    20/2009

  • Regulation ID

  • Technical parameters

    Validovaná a akreditovaná real time PCR metoda pro identifikaci kočičích a psích kůží, kožešin a produktů z nich.

  • Economical parameters

    Metoda slouží jako nezbytný diagnostický nástroj pro státní kontrolní orgány na základě požadavku EU

  • Certification body designation

    Český institut pro akreditaci, o.p.s., 110 00 Praha 1 - Nové Město, Opletalova 41

  • Date of certification

  • Method of use