Detection and quantification of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium and M. a. subsp. hominissuis in tissue samples using real time PCR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F10%3A%230000722" target="_blank" >RIV/00027162:_____/10:#0000722 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání
Original language description
Původci paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP), aviární tuberkulózy (M. a. subsp. avium; MAA) a atypických mykobakterióz (M. a. subsp. hominissuis; MAH) patřící do druhu M. avium se stávají stále častěji předmětem výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. Můžou se vyskytovat v mase a v masných výrobcích před tepelnou úpravou, nebo po nedostatečné tepelné úpravě či fermentaci masa, příp. masného výrobku. Tato metodika je závazná pro izolaci DNA z tkání a masa a následnou identifikaci a kvantifikaci MAP, MAA a MAH na základě detekce vybraného genu a/nebo inzerčních elementů. Předložené real time PCR techniky byly vyvinuty s ohledem na jejich budoucí diagnostické uplatnění. Proto u nich byla provedena kompletní optimalizace, otestována specificita a citlivost a propracován systém kontrol, včetně interních amplifikačních kontrol, a hodnocení. Všechny předložené real time PCR systémy splňují nároky kladené na diagnostické soupravy pro rutinní použití.
Czech name
Detekce a kvantifikace Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, M. a. subsp. avium a M. a. subsp. hominissuis pomocí real time PCR ve vzorcích tkání
Czech description
Původci paratuberkulózy (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis; MAP), aviární tuberkulózy (M. a. subsp. avium; MAA) a atypických mykobakterióz (M. a. subsp. hominissuis; MAH) patřící do druhu M. avium se stávají stále častěji předmětem výzkumu v oblasti bezpečnosti potravin. Můžou se vyskytovat v mase a v masných výrobcích před tepelnou úpravou, nebo po nedostatečné tepelné úpravě či fermentaci masa, příp. masného výrobku. Tato metodika je závazná pro izolaci DNA z tkání a masa a následnou identifikaci a kvantifikaci MAP, MAA a MAH na základě detekce vybraného genu a/nebo inzerčních elementů. Předložené real time PCR techniky byly vyvinuty s ohledem na jejich budoucí diagnostické uplatnění. Proto u nich byla provedena kompletní optimalizace, otestována specificita a citlivost a propracován systém kontrol, včetně interních amplifikačních kontrol, a hodnocení. Všechny předložené real time PCR systémy splňují nároky kladené na diagnostické soupravy pro rutinní použití.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GJ - Diseases and animal vermin, veterinary medicine
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
107/A
Regulation ID
—
Technical parameters
Osvědčení 25/2010.
Economical parameters
Ekonomický přínos: v urychlení detekce a kvantifikace původce paratuberkulózy, původců aviární tuberkulózy a aviární mykobakteriózy v různých typech tkání, včetně bioptátů. Chovatelům se ušetří náklady na případnou léčbu zvířat.
Certification body designation
Státní veterinární správa, Slezská 7, Praha 2
Date of certification
—
Method of use
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy