All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Precence of Mycobacterium avium in meat and meat products originating from the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001144" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001144 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky

  • Original language description

    Cílem této studie bylo vyšetřit maso a masné výrobky pocházející z české tržní sítě a zjistit v nich možnou přítomnost druhu Mycobacterium avium. Analýza syrových, tepelně opracovaných a fermentovaných masných výrobků byla provedena metodou kvantitativníReal-time PCR (qPCR) pro detekci specifických oblastí (inserčních sekvencí) pro vybrané poddruhy druhu M. avium. Těmi byly M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA) a M. avium subsp. hominissuis (MAH). Z celkově 77 testovanýchmasných produktů, u 27 (35 %) výrobků byla detekována přítomnost alespoň jednoho druhu M. avium. Sedmnáct (22 %) produktů obsahovalo MAP DNA, čtyři produkty (5 %) obsahovaly MAA DNA a ve 12 (16 %) bylo detekováno MAH DNA. Koncentrace DNA MAP a MAH v některých vzorcích překračovala hodnotu 104 genomů/g. Analýzou mas a masných výrobků, kde v některých byla detekována DNA poddruhů M. avium nesouvisejících s živočišným druhem masa, byla také prokázána sekundární či křížová kontaminace během

  • Czech name

    Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky

  • Czech description

    Cílem této studie bylo vyšetřit maso a masné výrobky pocházející z české tržní sítě a zjistit v nich možnou přítomnost druhu Mycobacterium avium. Analýza syrových, tepelně opracovaných a fermentovaných masných výrobků byla provedena metodou kvantitativníReal-time PCR (qPCR) pro detekci specifických oblastí (inserčních sekvencí) pro vybrané poddruhy druhu M. avium. Těmi byly M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA) a M. avium subsp. hominissuis (MAH). Z celkově 77 testovanýchmasných produktů, u 27 (35 %) výrobků byla detekována přítomnost alespoň jednoho druhu M. avium. Sedmnáct (22 %) produktů obsahovalo MAP DNA, čtyři produkty (5 %) obsahovaly MAA DNA a ve 12 (16 %) bylo detekováno MAH DNA. Koncentrace DNA MAP a MAH v některých vzorcích překračovala hodnotu 104 genomů/g. Analýzou mas a masných výrobků, kde v některých byla detekována DNA poddruhů M. avium nesouvisejících s živočišným druhem masa, byla také prokázána sekundární či křížová kontaminace během

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    25

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    32-34

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database