Precence of Mycobacterium avium in meat and meat products originating from the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001144" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001144 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky
Original language description
Cílem této studie bylo vyšetřit maso a masné výrobky pocházející z české tržní sítě a zjistit v nich možnou přítomnost druhu Mycobacterium avium. Analýza syrových, tepelně opracovaných a fermentovaných masných výrobků byla provedena metodou kvantitativníReal-time PCR (qPCR) pro detekci specifických oblastí (inserčních sekvencí) pro vybrané poddruhy druhu M. avium. Těmi byly M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA) a M. avium subsp. hominissuis (MAH). Z celkově 77 testovanýchmasných produktů, u 27 (35 %) výrobků byla detekována přítomnost alespoň jednoho druhu M. avium. Sedmnáct (22 %) produktů obsahovalo MAP DNA, čtyři produkty (5 %) obsahovaly MAA DNA a ve 12 (16 %) bylo detekováno MAH DNA. Koncentrace DNA MAP a MAH v některých vzorcích překračovala hodnotu 104 genomů/g. Analýzou mas a masných výrobků, kde v některých byla detekována DNA poddruhů M. avium nesouvisejících s živočišným druhem masa, byla také prokázána sekundární či křížová kontaminace během
Czech name
Výskyt Mycobacterium avium ve vzorcích masa a masných výrobků pocházejících z tržní sítě České republiky
Czech description
Cílem této studie bylo vyšetřit maso a masné výrobky pocházející z české tržní sítě a zjistit v nich možnou přítomnost druhu Mycobacterium avium. Analýza syrových, tepelně opracovaných a fermentovaných masných výrobků byla provedena metodou kvantitativníReal-time PCR (qPCR) pro detekci specifických oblastí (inserčních sekvencí) pro vybrané poddruhy druhu M. avium. Těmi byly M. avium subsp. paratuberculosis (MAP), M. avium subsp. avium (MAA) a M. avium subsp. hominissuis (MAH). Z celkově 77 testovanýchmasných produktů, u 27 (35 %) výrobků byla detekována přítomnost alespoň jednoho druhu M. avium. Sedmnáct (22 %) produktů obsahovalo MAP DNA, čtyři produkty (5 %) obsahovaly MAA DNA a ve 12 (16 %) bylo detekováno MAH DNA. Koncentrace DNA MAP a MAH v některých vzorcích překračovala hodnotu 104 genomů/g. Analýzou mas a masných výrobků, kde v některých byla detekována DNA poddruhů M. avium nesouvisejících s živočišným druhem masa, byla také prokázána sekundární či křížová kontaminace během
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
25
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
32-34
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—