Microbial contamination of produce purchased in market in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001346" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001346 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mikrobiální kontaminace potravin rostlinného původu zakoupených v tržní síti ČR
Original language description
Cílem této studie bylo stanovit prevalenci vybraných virových (noroviry a virus hepatitidy A), parazitárních (Giardia lamblia a Cryptosporidium parvum) a bakteriálních patogenů (Listeria monocytogenes a patogenní Yersinia enterocolitica) na zeleninovýchproduktech prodávaných na českém trhu v průběhu roku 2014. Celkem bylo vyšetřeno 187 vzorků krájené a mražené zeleniny a naklíčených semen. Vzorky byly zpracovány standardními kultivačními metodami (bakterie) či pomocí molekulárně biologických metod qRT-PCR a qPCR (viry a paraziti). Jak noroviry tak G. lamblia byly nalezeny v 1,1 % (2/187) testovaných vzorků (čerstvá krájená zelenina a mražená zelenina). L. monocytoges byla izolována 13,4 % vzorků (25/187), přičemž nejčastěji byla kontaminována mraženázelenina. V žádném vzorku však počet L. monocytoges nepřesáhl limit 100 KTJ (kolonie tvořící jednotka) na gram. Patogenní Y. enterocolitica byla izolována z jednoho vzorku.
Czech name
Mikrobiální kontaminace potravin rostlinného původu zakoupených v tržní síti ČR
Czech description
Cílem této studie bylo stanovit prevalenci vybraných virových (noroviry a virus hepatitidy A), parazitárních (Giardia lamblia a Cryptosporidium parvum) a bakteriálních patogenů (Listeria monocytogenes a patogenní Yersinia enterocolitica) na zeleninovýchproduktech prodávaných na českém trhu v průběhu roku 2014. Celkem bylo vyšetřeno 187 vzorků krájené a mražené zeleniny a naklíčených semen. Vzorky byly zpracovány standardními kultivačními metodami (bakterie) či pomocí molekulárně biologických metod qRT-PCR a qPCR (viry a paraziti). Jak noroviry tak G. lamblia byly nalezeny v 1,1 % (2/187) testovaných vzorků (čerstvá krájená zelenina a mražená zelenina). L. monocytoges byla izolována 13,4 % vzorků (25/187), přičemž nejčastěji byla kontaminována mraženázelenina. V žádném vzorku však počet L. monocytoges nepřesáhl limit 100 KTJ (kolonie tvořící jednotka) na gram. Patogenní Y. enterocolitica byla izolována z jednoho vzorku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
65
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
924-928
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—