All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbial contamination of produce purchased in market in the Czech Republic

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001346" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001346 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mikrobiální kontaminace potravin rostlinného původu zakoupených v tržní síti ČR

  • Original language description

    Cílem této studie bylo stanovit prevalenci vybraných virových (noroviry a virus hepatitidy A), parazitárních (Giardia lamblia a Cryptosporidium parvum) a bakteriálních patogenů (Listeria monocytogenes a patogenní Yersinia enterocolitica) na zeleninovýchproduktech prodávaných na českém trhu v průběhu roku 2014. Celkem bylo vyšetřeno 187 vzorků krájené a mražené zeleniny a naklíčených semen. Vzorky byly zpracovány standardními kultivačními metodami (bakterie) či pomocí molekulárně biologických metod qRT-PCR a qPCR (viry a paraziti). Jak noroviry tak G. lamblia byly nalezeny v 1,1 % (2/187) testovaných vzorků (čerstvá krájená zelenina a mražená zelenina). L. monocytoges byla izolována 13,4 % vzorků (25/187), přičemž nejčastěji byla kontaminována mraženázelenina. V žádném vzorku však počet L. monocytoges nepřesáhl limit 100 KTJ (kolonie tvořící jednotka) na gram. Patogenní Y. enterocolitica byla izolována z jednoho vzorku.

  • Czech name

    Mikrobiální kontaminace potravin rostlinného původu zakoupených v tržní síti ČR

  • Czech description

    Cílem této studie bylo stanovit prevalenci vybraných virových (noroviry a virus hepatitidy A), parazitárních (Giardia lamblia a Cryptosporidium parvum) a bakteriálních patogenů (Listeria monocytogenes a patogenní Yersinia enterocolitica) na zeleninovýchproduktech prodávaných na českém trhu v průběhu roku 2014. Celkem bylo vyšetřeno 187 vzorků krájené a mražené zeleniny a naklíčených semen. Vzorky byly zpracovány standardními kultivačními metodami (bakterie) či pomocí molekulárně biologických metod qRT-PCR a qPCR (viry a paraziti). Jak noroviry tak G. lamblia byly nalezeny v 1,1 % (2/187) testovaných vzorků (čerstvá krájená zelenina a mražená zelenina). L. monocytoges byla izolována 13,4 % vzorků (25/187), přičemž nejčastěji byla kontaminována mraženázelenina. V žádném vzorku však počet L. monocytoges nepřesáhl limit 100 KTJ (kolonie tvořící jednotka) na gram. Patogenní Y. enterocolitica byla izolována z jednoho vzorku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    65

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    924-928

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database