Occurance of Yersinia enterocolitica in food of non-animal origin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874346" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874346 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výskyt Yersinia enterocolitica v potravinách rostlinného původu
Original language description
Cílem této studie bylo zhodnotit výskyt patogenních a nepatogenních Yersinia enterocolitica v potravinách jiného než živočišného původu za použití kultivačních metod a qPCR. Y. enterocolitica biotyp 1A byl izolován z 10,2% z 295 vyšetřených vzorků. Pouze jeden z těchto izolátů nesl patogenní gen ail. Vyšší výskyt byl zaznamenán v čerstvé zpracované zelenině (sekané listy a míchané saláty: 33,0%) a v mražené zelenině (29,8%) ve srovnání s nedělenou zeleninou (3,7%), naklíčenými semeny (2,9%) a jahodami (1,8%). Při použití qPCR amplifikující gen ail (specifický pro patogenní kmeny) byla Y. enterocolitica zjištěna u 7,1% vzorků.
Czech name
Výskyt Yersinia enterocolitica v potravinách rostlinného původu
Czech description
Cílem této studie bylo zhodnotit výskyt patogenních a nepatogenních Yersinia enterocolitica v potravinách jiného než živočišného původu za použití kultivačních metod a qPCR. Y. enterocolitica biotyp 1A byl izolován z 10,2% z 295 vyšetřených vzorků. Pouze jeden z těchto izolátů nesl patogenní gen ail. Vyšší výskyt byl zaznamenán v čerstvé zpracované zelenině (sekané listy a míchané saláty: 33,0%) a v mražené zelenině (29,8%) ve srovnání s nedělenou zeleninou (3,7%), naklíčenými semeny (2,9%) a jahodami (1,8%). Při použití qPCR amplifikující gen ail (specifický pro patogenní kmeny) byla Y. enterocolitica zjištěna u 7,1% vzorků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterových príspevkov Hygiena Alimentorum XXXVII.
ISBN
978-80-8077-486-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
121-124
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 18, 2016
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—